Al doilea Pământ în apropierea unei stele vecine

598442main-PIA13994-full

O posibilă descoperire de senzație pentru astronomie: cercetătorii ar fi descoperit o planetă ce orbitează în jurul unei stele, o planetă ce nu seamănă cu nici o alta decoperită până acum. Acolo ar putea exista, foarte probabil, viață. Iar planeta ar putea fi accesibilă călătoriei spațiale.

Dacă rapoartele se confirmă, astronomia s-ar putea afla în fața unei descoperiri seculare: la căutarea după planete care să se asemene Pământului în spațiul cosmic apropiat, astrofizicienii au descoperit ceva interesant, spun cei de la Spiegel. Aceștia au descoperit o planetă care orbitează în jurul stelei vecine cu soarele, Proxima Centauri, care se află la o depărtare de 4,2 ani lumină.

Planeta este foarte asemănătoare Pământului și se regăsește la o distanță potrivită de steaua Proxima Centauri, pentru ca la suprafața ei să se găsească apă în stare lichidă. Apa în stare lichidă este o condiție prealabilă pentru apariția formelor de viață. Observatorul European Sudic nu a dorit să confirme observațiile.

Până în prezent au fost descoperite două planete asemănătoare Pământului în jurl altor stele, dar ambele la distanțe care nu pot fi parcurse prin mijloace sau tehnologii pe care le deținem astăzi. Cel mai apropiat candidat descoperit până acum se află, potrivit catalogului cu planete asemănătoare Pământului, întocmit de Universitatea din Puerto Rico, la o distanță de aproximativ 22 de ani-lumină, deci peste 200 de bilioane de kilometri.

Proxima Centauri este steaua cea mai apropiată de Pământ. Există deja proiecte să se zboare până acolo utilizând nave de mici dimensiuni. Stephen Hawking, Mark Zuckerberg sau miliardarul rus Juri Milner planifică o flotă de mini-navete spațiale, care ar fi capabile să călătorească la viteze mari către sisteme solare apropiate, cum ar fi Proxima Centauri. Zborul până la cea mai aproapiată stea ar dura chiar și 20 de ani, cu tehnologiile pe care le avem acum.

Potrivit celor de la Spiegel, Obervatorul European Sudic (ESO) vrea să dea publicității în curând informații privind planeta descoperită. După informațiile revistei, cercetătorii au folosit un telescop cu oglinzi, pe care ESO îl operează în deșertul Atacama din Chile. Micul corp ceresc a fost greu de găsit, citează revista vorbele unui astrofizician, care potrivit raportului a fost implicat în căutări.

S-a ajuns la limitele posibilităților tehnologice. Purtătorul de cuvânt al ESO, Richard Hook, a explicat pe marginea senzaționalei descoperiri că datele se bazează în mare parte pe zvonuri. El a declarat că nu poate confirma conținutul raportului Spiegel. Rezultatele căutărilor după posibile planete din jurul stelei Proxima Centauri vor fi publicate la momentul potrivit, subliniază Hook. Recent numeroase exoplanete similare Pământului, chiar de dimensiuni mai mari, au fost urmărite cu ajutorul telescopului spațial Kepler. În total au fost identificate peste 2000.

http://www.n-tv.de/wissen/Zweite-Erde-um-Nachbarstern-entdeckt-article18405991.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =