Alb-negrul ANAF-ului la judecata nemiloasa cu mediul de afaceri

w-b

Circa 70% dintre procesele intentate de companii impotriva ANAF, dupa impunerile care urmeaza controalelor fiscale, sunt castigate de mediul de afaceri. Adica ANAF pierde.

Exista case de avocatura si de consultanta fiscala care au o rata de castig in instanta de peste 90%. O recunoaste Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Pentru unii contribuabili succesul vine prea tarziu, data fiind valoarea sumelor executate si dezastrul pe care-l produc ele in administrarea afacerii. Pentru altii insemna amanarea dezvoltarii.

Pentru stat si pentru bugete inseamna bani care trebuie restituiti cu penalitati si dobanzi. Nu exista o cifra exacta: optimistii vorbesc de 500 de milioane, iar pesimistii de 2 miliarde.

Aceste cifre spun insa prea putin despre contondenta conflictului dintre ANAF si contribuabili: exista mii de firme care, chiar daca au dreptate, nu-si pot permite procese lungi si costisitoare. Iar razboaiele cu autoritatea fiscala distrug afacerile.

Atat oamenii de afaceri, cat si consultantii fiscali si avocatii au articulat o lunga lista cu problemele Fiscului – si nu numai cele care tin de arbitrariul modului in care e interpretata legea sau de incompetenta si rea-credinta.

Exista si o lista a problemelor obiective, pe care inspectorii aflati in control trebuie sa le infrunte, multe din acestea fiind produse de incoerentele sistemului si de lipsa de raspundere juridica a persoanelor care decid, indiferent de prejudiciile pe care le produc aceste persoane in mediul de afaceri transparent.

Asrfel ANAF nu are un sistem de precontrol, prin care sa cunoasca anticipat problemele din economia reala, in speta cele care tin de domeniul de activitate al companiei supuse inspectiei fiscale (o spune Alexandru Cristian Rosca – Dacia Renault)

Nu exista o raspundere a inspectorilor care fac controlul, presiunea posibilitatii de-a gresi ii degreveaza de responsabilitate fata de prejudiciile pe care le produc companiei. Sunt dese cazurile in care inspectorul spune “Da, stiu ca aveti dreptate, dar nu pot sa-mi asum asta, mergeti in instanta si castigati” (o spune Angela Rosca – TaxHouse, vorbind din partea FIC).

ANAF pare sa nu cunoasca adevaratele focare de evaziune si e o intrebare de ce nu se cunoaste de atata timp – colectarea la buget se face prin controale tocmai la cei care deja platesc si nu se face din sursele de evaziune reala (Dan Badin – Deloitte).

ANAF are o problema de competenta a factorului uman – in sensul cunoasterii si interpretarii legii (Angela Rosca – TaxHouse, vorbind din partea FIC).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 + = 33