ALERTĂ LIVE UPDATE Spania: Teroriști uciși la sud de Barcelona; poliția suspectează o legătură cu atentatul de joi | MAE: Printre răniți se află doi români

Poliția spaniolă a anunțat joi noaptea că a ucis cinci teroriști la Cambrils, la circa 120 de kilometri sud-vest de Barcelona. Cei cinci au intrat cu un autovehicul în pietoni și au rănit șase oameni, printre care și un polițist. Poliția suspectează o legătură cu atentatul de joi. Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anunțat că poliția a arestat doi suspecți după atentatul de joi, de la Barcelona. Statul Islamic (SI) a revendicat atentatul.

O furgonetă care a intrat printre pietonii de pe bulevardul Rambla din Barcelona a ucis joi 13 persoane și a rănit cel puțin 80, potrivit ultimelor bilanțuri oficiale. Potrivit ultimelor informații obținute de către Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona, printre persoanele rănite în urma atentatului terorist de joi, de la Barcelona, se numără doi cetățeni români, informează MAE într-un comunicat primit de IVOLINE.

Celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe își continuă activitatea, iar Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Barcelona sunt pregătite să acorde întreaga asistență consulară posibilă. MAE reamintește cetățenilor români afectați că pot solicita asistență consulară la telefonul Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535 sau +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Strainatate și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență; sau la numerele de urgență ale oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853 și misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

UPDATE ORA 07.14 MAE: O a doua victimă de cetățenie română rănită în Barcelona; a fost transportată la spital, starea sa fiind stabilă

UPDATE ORA 03.58 Atentat la Barcelona: Trei zile de doliu național; premierul Rajoy a sosit în metropola catalană

UPDATE ORA 03.17 Spania: Teroriști uciși la sud de Barcelona; poliția suspectează o legătură cu atentatul de joi

Poliția spaniolă a anunțat joi noaptea că a ucis cinci teroriști la Cambrils, la circa 120 de kilometri sud-vest de Barcelona, transmit agențiile internaționale de presă. Cei cinci au intrat cu un autovehicul în pietoni și au rănit șase oameni, printre care și un polițist, potrivit celor mai recente detalii furnizate de agenția EFE. Primii patru atacatori doborâți de gloanțele poliției au murit pe loc, iar ultimul ceva mai târziu.

Poliția catalană a precizat în rețeaua Twitter: “lucrăm pe baza ipotezei că teroriștii uciși la Cambrils sunt legați de evenimentele de la Barcelona și Alcanar”.

Geniștii își continuă eforturile de a determina dacă suspecții purtau centuri cu explozivi, a mai anunțat poliția.

Anunțuri anterioare pe Twitter recomandau mai întâi populației să rămână în case, iar ulterior să fie prudentă în continuare, deși situația este sub control.

En estos momentos, operación policial en #Cambrils ante posible ataque terrorista. !Evita estar en la calle! Permanece en casa.

— Policía Nacional (@policia) August 17, 2017

Atentatul de joi după-masă, de la Barcelona, cu o furgonetă care a intrat printre pietonii de pe bulevardul Rambla, s-a soldat cu 13 morți și zeci de răniți. Cu câteva ore înainte, un om a fost ucis și altul rănit de o explozie într-o locuință din Alcanar, de asemenea pe coasta catalană.

UPDATE ORA 03.13 Atentatul de la Barcelona: Victime de cel puțin 18 naționalități

Morții și răniții în urma atentatului de joi, de la Barcelona, sunt cetățeni din cel puțin 18 țări, potrivit serviciilor spaniole de protecție civilă. La primele ore ale zilei de vineri, fără a preciza cifre, sursele citate de AFP arătau că victimele sunt din Algeria, Argentina, Australia, Belgia, China, Cuba, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia, Olanda, Peru, România, Spania, Ungaria și Venezuela.

O furgonetă care a intrat printre pietonii de pe bulevardul Rambla din Barcelona a ucis joi 13 persoane și a rănit cel puțin 80, potrivit ultimelor bilanțuri oficiale.

UPDATE ORA 00.36 Atentat la Barcelona: Șoferul furgonetei încă nu a fost prins

Poliția spaniolă a anunțat că șoferul furgonetei care a intrat joi în pietonii de pe bulevardul Rambla din Barcelona nu a fost încă prins. Într-o conferință de presă, un purtător de cuvânt al poliției a precizat că suspecții arestați în legătură cu atentatul sunt un marocan și un rezident din enclava spaniolă Melilla din nordul Africii. Cei doi au fost reținuți în localitățile Ripoll, respectiv Alcanar din Catalonia, informează Reuters.

Reprezentantul forțelor de ordine a confirmat că un bărbat a fost împușcat mortal de polițiști după ce a forțat un baraj rutier și a lovit cu vehiculul un agent, însă se pare că acest incident nu este legat de atentat.

În schimb, într-o declarație separată, poliția a afirmat că aparent există o legătură între atentat și o explozie soldată cu un mort și un rănit într-o locuință din Alcanar, joi dimineața.

Furgoneta albă care a parcurs joi după-masa câteva sute de metri printre pietonii de pe bulevardul Rambla din Barcelona a făcut peste 100 de victime — 13 morți și zeci de răniți, potrivit celui mai recent bilanț anunțat de autorități. Printre cei spitalizați se numără și un cetățean român, a anunțat Ministerul de Externe de la București.

UPDATE ORA 23.56 Tăriceanu: România și-a luat angajamentul, alături de celelalte state ale lumii, să elimine amenințarea teroristă

UPDATE ORA 23.46 MAE: Un român rănit în atentatul de la Barcelona

UPDATE ORA 23.40 Carmen Dan: Atentatul de la Barcelona întărește angajamentul fiecărei țări de a lupta pentru securitate

UPDATE ORA 23.40 Statul Islamic revendică atentatul de la Barcelona

Statul Islamic (SI) a revendicat atentatul de la Barcelona, soldat cu 13 morți și zeci de răniți, informează AFP.

Centrul american de monitorizare a site-urilor de internet jihadiste SITE a preluat un comunicat al agenției de propagandă a SI, Amaq, care arată că “atacatorii de la Barcelona erau soldați ai Statului Islamic”, iar “operațiunea a fost efectuată ca răspuns la apelurile de lovire a statelor din coaliția internațională anti-jihadistă”care acționează în Siria și Irak.

Primul dintre cei doi suspecți arestați deja de poliția spaniolă după atentat, Driss Oukabir, a fost închis timp de o lună în 2012 în localitatea catalană Figueres pentru abuzuri sexuale, au afirmat surse din cadrul anchetei, citate de agenția de presă EFE. Oukabir, un tânăr de origine magrebiană din Marsilia, are reședința legală în Spania, ceea ce înseamnă că a locuit în această țară cel puțin cinci ani.

O furgonetă — care s-a dovedit a fi închiriată — a parcurs joi câteva sute de metri în zigzag printre pietonii de pe bulevardul Rambla din Barcelona și s-a oprit practic la intrarea teatrului Liceu. Poliția spaniolă a confirmat că a fost un act terorist.

UPDATE ORA 23.21 Liviu Dragnea: Nu trebuie sa cedam în fața celor care împrăștie teroarea

UPDATE ORA 22.40 Atentat la Barcelona: Poliția a arestat doi suspecți; bilanțul de 13 morți a fost confirmat oficial

Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anunțat într-o conferință de presă că poliția a arestat doi suspecți după atentatul de joi, de la Barcelona, informează Reuters.

Într-un mesaj în rețeaua Twitter, poliția a dezmințit că un al doilea suspect se ascunde într-un bar, așa cum afirmaseră unii ziariști locali. Numărul de atacatori nu este încă clar, observă Reuters.

No hay nadie atrincherado en ningún bar del centro de #Barcelona. Hay un hombre detenido y lo tratamos como atentado terorista

— Mossos (@mossos) August 17, 2017

Potrivit agenției de presă spaniole EFE, care menționează surse din poliție, primul arestat este un tânăr de origine magrebiană din Marsilia, pe nume Diss Oukabir, rezident legal în Spania. Un alt suspect, care a trecut de un baraj rutier lovind un polițist cu vehiculul pe care îl conducea, a fost găsit ceva mai târziu mort în autovehicul, la câțiva kilometri de locul unde polițiștii au tras asupra sa în încercarea de a-l opri.

Un oficial al guvernului regional catalan a confirmat, tot prin Twitter, că bilanțul atacului este de 13 morți și cel puțin 50 de răniți. Puigdemont a afirmat că au fost spitalizate cel puțin 80 de persoane și că localnicii s-au prezentat în număr mare să doneze sânge.

Poliția anunțase deja că atacul este considerat de natură teroristă. Statul Islamic a revendicat ulterior atentatul prin propria sa agenție de presă, Amaq, preluată de Reuters.

UPDATE ORA 22.09 Premierul Tudose: Ne exprimăm regretul față de tragedia de la Barcelona; urmărim cu atenție evoluția situației

UPDATE ORA 21.57 Iohannis: Condamn cu fermitate atacul terorist din Barcelona

UPDATE ORA 21.43 Atentat la Barcelona: Poliția a arestat un suspect; bilanțul de 13 morți a fost confirmat oficial

Poliția spaniolă a anunțat că a arestat un suspect după atentatul de joi de la Barcelona, informează DPA. Într-un mesaj în rețeaua Twitter, poliția a dezmințit că un al doilea suspect se ascunde într-un bar, așa cum afirmaseră unii ziariști locali.

Un oficial al guvernului regional catalan a confirmat, tot prin Twitter, că bilanțul atacului este de 13 morți și cel puțin 50 de răniți.

UPDATE ORA21.33 Liderii UE, Donald Trump, dar și lumea sportului se solidarizeaza cu victimele atentatului din Barcelona

UPDATE ORA 21.21 Meleșcanu condamna categoric atacul de la Barcelona și transmite condoleanțe familiilor victimelor

UPDATE ORA 20.39 Atentat la Barcelona: SUA oferă asistență Spaniei

UPDATE ORA 20.16 Atentat la Barcelona: Cel puțin 13 morți, anunță presa locală

Cel puțin 13 oameni și-au pierdut viața în urma atentatului de joi, de la Barcelona, transmite din surse ale poliției postul local de radio Cadena Ser, preluat de Reuters. Alte mass media locale, inclusiv ziarul El Pais, afirmă că sunt cel puțin 10 morți. Reuters nu a reușit să obțină o confirmare direct de la o purtătoare de cuvânt a poliției. UPDATE ORA 19.53 MAE: Demersuri pentru a verifica dacă sunt români printre victimele de la Barcelona; momentan nu există indicii

UPDATE ORA 19.23 Premierul spaniol afirmă că prioritatea este îngrijirea persoanelor rănite

UPDATE ORA 19.18 Cel puțin un mort și circa 20 de răniți în urma atacului terorist comis la Barcelona pe artera Rambla

Cel puțin o persoană a fost ucisă și circa 20 rănite în urma atacului terorist comis joi după-amiază la Barcelona, unde o furgonetă a pătruns în pietonii de pe artera Rambla, informează presa locală.

Poliția a confirmat deocamdată un singur mort, dar unele surse vorbesc despre mai multe persoane decedate.

După ce a pătruns în mulțime, cel aflat la volan a fugit după ce a abandonat vehiculul ce s-a izbit de un chioșc, furgoneta parcurgând circa 600 de metri pe artera pietonală.

Dar se pare că sunt cel puțin doi atacatori înarmați, iar conform unor surse o luare de ostatici ar fi în curs într-un restaurant din apropiere. Nu este clar dacă ei se aflau în furgonetă.

Poliția a izolat zona și a cerut ca nimeni să nu mai iasă pe străzi în zona turistica Las Ramblas, unde au fost închise și stațiile de metrou.

UPDATE ORA 18.54 Atac terorist la Barcelona; mai mulți răniți după ce o furgonetă a pătruns în pietoni pe artera Rambla

Poliția spaniolă a confirmat miercuri după-amiază un atac terorist la Barcelona, unde o furgonetă a pătruns în pietonii aflați pe artera Rambla, informează presa locală.

După ce a pătruns în mulțime, autorul atacului a abandonat vehiculul și a fugit. Conform primului bilanț, mai multe persoane sunt rănite.

Martori oculari vorbesc despre panica creată la fața locului, oamenii fugind pentru a se adăposti.

Presa spaniolă relatează și despre o luare de ostatici de către două persoane înarmate într-un restaurant din apropiere.

Autoritățile au izolat zona, iar stațiile de metrou au fost închise.

ORA 18.30 O furgonetă a călcat mai multe persoane pe artera Rambla din Barcelona

O furgonetă a călcat joi mai multe persoane pe artera pietonală Rambla din Barcelona, informează presa locală în urma unui anunț al poliției.

Cel aflat la volanul vehiculului a fugit de la locul faptei. Deocamdată nu este clar dacă a fost un atac terorist și nici nu au fost oferite informații despre starea victimelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 1 = 4