ALIMENTE POLUANTE

  • lebensmittel-etiketten-versprechen-qualitaet---doch-sie-taeuschen-oft-image_580x325Producătorii de alimente poluează mediul

Prea multe îngrășăminte, consum de carne prea ridicat, lipsa agriculturii ecologice, prea multe deșeuri. Producția de alimente și eliminarea acestora poluează mediul înconjurător. Avertizarea aparține Agenției Federale de Mediu din Germania și centrelor pentru consumatori.

 

La scurt timp înainte de Săptămâna Verde Internațională, Federația Organizațiilor de Consumatori din Germania (VZBV) și Agenția Federală de Mediu (UBA) au studiat ciclul de viață al produselor alimentare și critică cu această ocazie guvernul federal. Obiectivele de mediu impuse pentru agricultură și industria alimentară au fost ratate la o distanță foarte mare. Iar acest lucru poate fi costisitor pentru consumatorii din Germania. Mediul este cel care pătește azi pentru producția și consumul de alimente. Holger Krawinkel de la VZBV critică faptul că pe termen lung este posibili ca aceste costuri să fie suportate de consumatori.

 

Sectorul alimentar din Germania a fost responsabil pentru o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră anul trecut. Urgent ar trebui redusă poluarea aerului, a solului și a apelor subterane datorate utilizării excesive de azot ca îngrășământ. Numai o parte din azot este absorbit de plante, iar restul ajunge în aer și în apa subterană. Un studiu UBA a constatat că peste un sfert din acviferele din Germania au valori ridicate de nitrați. Scopul guvernului federal de a reduce surplusul de azot pe hectar de teren arabil la 80 kg până în 2010 a fost ratat la o diferență mare.

 

De asemenea dezvoltarea agriculturii ecologice este cu mult în urmă. Aceasta ar utiliza semnificativ mai puțin azot, pesticide, energie și ar reduce emisiile de CO2. Strategia de dezvoltare durabilă a guvernului german stipulează o pondere de 20% din totalitatea culturilor, dar în prezent abia 6% sunt exploatate în condiții strict ecologice. Președintele UBA, Thomas Holzmann a declarat că dacă acest ritm se păstrează, la o pondere de 20% a agriculturii ecologice din totalul suprafețelor se va ajunge, cel mai probabil, în anul 2078. Cu toate acestea, cererea de produse ecologice este mai mare ca niciodată, iar agricultorii ecologici ar putea vinde de două ori mai mult decât produc acum.

 

Chiar și consumul enorm de carne din Germania are efecte nocive asupra mediului înconjurător. În ferme se emit gaze cu efect de seră, iar în regiunile cu creșteri intensive de animale se produce azot în exces ce provine din gunoiul lichid de la grajduri. Aproape jumătate din terenul arabil este utilizat pentru producția de furaje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 − 69 =