Alimentele sporesc ușor inflația

46021644

În Germania se arată din nou scumpiri. Cu toate acestea, obiectivul băncii centrale pentru inflație, de două procente, este încă departe. În special alimentele vor fi resimțite de consumatori ca fiind mai scumpe.

Alimentele scumpe și chiriile în creștere au produs o majorare semnificativă a prețurilor în Germania. Bunurile și serviciile costă în medie cu 0,4% mai mult ca în luna noiembrie din anul precedent, declară cei de la Biroul Federal de Statistică.

Aceasta este cea mai mare rată a inflației din ultima jumătate de an, spune un statistician. Se pare că trendul este ușor ascdendent. În luna octombrie rata de majorare a prețurilor a fost de 0,3%, iar în luna septembrie a fost chiar 0.

Pentru alimente consumatorii vor plăti în medie cu 2,3% mai mult decât în urmă cu un an. Reprezintă cea mai puternică creștere din februarie 2014, spune statisticianul. Chiriile sunt mai mari cu 1,1% în comparație cu anul precedent.

Cu toate acestea, bugetele gospodăriilor vor fi însă ușurate de prețuri reduse la energie. Acestea costă cu 7,5% mai puțin decât în noiembrie 2014. În special benzina, motorina și petrolul pentru încălzire s-au făcut mai ieftine.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Lebensmittel-lassen-Inflation-leicht-steigen-article16466226.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 2 =