Alta sucire romaneasca, anularea licitatiei la acelasi pret scazut

Snapshot 2014-09-16 21-04-05

Firmele care depun la o licitatie publica acelasi pret cel mai scazut si nu pot fi departajate nici dupa noua oferta nu vor mai fi intrebate daca accepta sa imparta contractul, varianta care urma sa fie introdusa de stat, expertii Guvernului constatand ca operatiunea e imposibila juridic in Romania.Varianta impartirii contractului era prevazuta in proiectul prin care Guvernul intentioneaza sa clarifice, in perioada imediat urmatoare, problemele generate de cazurile in care firmele inscrise la o licitatie pentru achizitii publice nu pot fi departajate dupa doua incercari, potrivit Mediafax.

Astfel, proiectul initiat in vara acestui an stabilea ca firmele care se inscriu, la o licitatie publica, cu acelasi pret cel mai scazut si nu pot fi departajate nici dupa ce prezinta o noua propunere financiara vor fi intrebate de catre institutia de stat care atribuie contractul daca accepta sa imparta acest contract inainte ca procedura sa fie anulata, in cazul in care impartirea este posibila.”Daca in urma reofertarii/reofertarilor ofertantii nu pot fi departajati, autoritatea contractanta are obligatia de a solicita, in masura in care este posibil si mai inainte de a decide anularea procedurii de achizitie publica, acceptul acestora cu privire la impartirea contractului”, era varianta din proiect.

Autoritatile au decis insa acum sa revina asupra acestei propuneri si au elaborat un nou proiect care stabileste ca, daca firmele care au prezentat acelasi pret cel mai scazut nu pot fi departajate nici dupa ce depun o noua oferta, licitatia va fi obligatoriu anulata, cu argumentul ca incheierea contractului este imposibila, fara ca firmele in cauza sa mai fie intrebate daca accepta sa imparta contractul.

“Autoritatea contractanta solicita ofertantilor care, in cadrul ofertelor declarate admisibile, au ofertat cel mai scazut pret egal, o noua propunere financiara, caz in care contractul va fi atribuit ofertantului a carui noua propunere financiara are pretul cel mai scazut. Daca in urma reofertarii/reofertarilor ofertantii nu pot fi departajati, autoritatea contractanta are obligatia anularii procedurii de achizitie publica, fiind imposibila incheierea contractului”, prevede noul proiect.

Juridic, este imposibil in Romania

Contactat de MEDIAFAX, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Bogdan-Paul Dobrin, initiatorul celor doua proiecte, a aratat ca s-a renuntat la varianta impartirii contractului dupa ce s-a constatat, in urma discutiilor cu ministerele implicate, ca operatiunea nu este posibila in Romania din punct de vedere juridic. “Exista intentia de a introduce posibilitatea impartirii contractului, dar concluzia rezultata in urma discutiilor a fost ca, juridic, nu este posibil in Romania”, a spus Dobrin, precizand ca alte state au aceasta posibilitate prevazuta in legislatie. Proiectul in cauza stabileste doar normele de aplicare a legislatiei achizitiilor publice in vigoare.

Acesta mai prevede ca, daca in cadrul propunerii tehnice sunt constatate anumite omisiuni sau neconcordante, acestea pot fi incadrate ca abateri tehnice minore, considerandu-se ca oferta raspunde in mod substantial cerintelor prevazute in caietul de sarcini, dar numai atunci cand estimarea valorica a respectivelor omisiuni sau neconcordante nu reprezinta mai mult de 1% din valoarea pretului ofertat in cadrul propunerii financiare, si nici nu influenteaza clasamentul ofertantilor.

Pe parcursul derularii unui contract, retragerea unui contractant din cadrul unei asocieri cu preluarea obligatiilor acestuia de catre ceilalti membri ai asocierii si/sau eventualii subcontractanti va fi permisa numai cu acceptul autoritatii contractante si cu conditia ca operatiunea sa nu conduca la modificarea substantiala a contractului, respectiv anularea sau diminuarea angajamentelor asumate de asociere prin oferta depusa. Invocarea acestei operatiuni va fi posibila, conform proiectului, “numai in situatii de exceptie ce o impun”, pentru a nu se ajunge la rezilierea contractului, si nu trebuie sa fie efectuata in scopul de a eluda aplicarea legii.

———————————————————————————————————————————————-

regular_smile…..ca norocul, ca la scoala nu-i tot asa….

Tatal este chemat la scoala:
– Fiul dumneavoastra a desenat pe banca o musca, ca vie, si mi-am zdrobit pumnul…
– Ha ! Asta nu este nimic ! Sa ma fi vazut pe mine, cand am intrat in baie si vazand in cada un crocodil, pictat ca viu, de frica, am iesit printr-o usa pictata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 42