Amazon transportă date cu camionul

IMG_1349

Amazon a găsit un nou mod mai rapid pentru a transmite volume foarte mari de date ale clienților corporate către cloud. Pentru că, conexiunile convenționale la internet sunt mult prea lente, se apelează la camioane.

Amazon dă un nou sens termenului de „magistrală informațională”. Concernul oferă clienților săi americani o nouă posibilitate de a transmite volume-gigant de date în serviciul de cloud al companiei, pentru a fi stocate acolo.

Un asemenea camion denumit “Snowmobile” va transporta un container maritim, în care se regăsește un centru mobil de date. Acesta poate stoca până la 100 de petabytes de date, un petabyte fiind echivalentul a aproximativ un milion de gigabytes.

Camionul călătorește către centrul de date al clientului, unde datele sunt stocate direct în container prin linii extrem de rapide, mult mai rapide decât conexiunile convenționale la internet. Apoi camionul se deplasează la un centru de stocare de date în mediu cloud, deținut de Amazon și descarcă în același mod datele.

Chiar dacă se utilizează o conexiune la internet foarte rapidă pentru standardele actuale, cu o rată de transfer de un gigabit pe secundă, un volum de date de 50 de terabytes (50 * 1000 gugabytes) ar avea nevoie de 5 zile pentru a fi transferat. Transferul a 100 petabytes de date ar dura 28 de ani.

Cei de la Wired au făcut o comparație – dacă camionul călătorește de la New York la Los Angeles cu o viteză medie de 65 de mile pe oră (104 km/h) călătoria sa ar dura 45 de ore, ceea ce ar corespunde unei rate de transfer de aproape 5000 gigabytes pe secundă.

Nu a fost luat în considerare timpul necesar pentru ca un asemenea volum de date să fie transferat pe camion și apoi descărcat pe serverele Amazon. Concernul estimează pentru volumele de date amintite o durată de transfer de până la zece zile. Ceea ce oricum este de sute de ori mai rapid decât transferul lor prin rețea. Cu condiția ca Amazon să își împartă centrele de date pe tot teritoriul SUA iar camioanele să nu fie nevoite să străbată toată țara.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Amazon-transportiert-Daten-per-LKW-article19691380.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 49 = 57