Ambasadorul Germaniei: Majoritatea președinților marilor firme au început în pregătirea profesională duală

Ambasadorul Germaniei în România, ES Cord Meier-Klodt, susține promovarea și extinderea învățământului profesional dual în România, pe care-l consideră ”un proiect de suflet” al său, bazându-se pe succesul pe care acesta l-a avut în țara sa.

Diplomatul german a declarat vineri, la Timișoara, că ”pregătirea profesională duală a fost principiul de succes de bază pentru economia germană timp de decenii”.

”În România, nu ești crezut dacă le spui românilor că majoritatea președinților de consilii de administrație ale celor mai mari firme germane au început în pregătirea profesională duală. (…)”, a afirmat ambasadorul.

El a spus că firmele germane implicate în activități de profil din vestul României sprijină foarte concret modelul pregătirii profesionale duale.

”Este un fel de parteneriat public-privat. Statul pregătește teoretic, firma contribuie cu o pregătire practică în modul cel mai competent de care este în stare. În Germania, este un sistem care a crescut, s-a dezvoltat și s-a perfecționat timp de decenii. În România, până acum sunt proiecte-pilot aici, în Timișoara, în regiune, și în orașele Brașov, Sibiu, Cluj”, a adăugat ES Cord Meie-Klodt.

Acesta a subliniat că, în calitate de ambasador al Germaniei în România, are ”sarcina de a-i limpezi” ministrului Educației aceste aspecte, dar și de a-l ruga să sprijine această evoluție de succes.

”Unii spun, de exemplu, că problema pregătirii profesionale duale poate fi un pericol pentru pregătirea profesională tradițională. Nu suntem de acord cu această viziune, nu este vorba despre ‘ori, ori’, ci despre mai mult din toate. Alții spun că pregătirea profesională nu este decât un fel de pregătire subordonată pentru muncă manuală. Mergeți în aceste școli din regiune unde se face pregătire duală și veți vedea că elevii care lucrează în acele ateliere nu au degetele mânjite cu ulei,
cei mai mulți lucrează deja în domenii IT. (…). Nu este un sistem închis, ci unul deschis spre ierarhiile superioare, te poți dezvolta”, a detaliat ambasadorul Germaniei.

ES Cord Meier-Klodt a vizitat joi și vineri județul Timiș pentru prima dată în mandatul său, arătând că ”e mai bine să vezi o dată cu proprii ochi, decât să auzi de o sută de ori despre ceva”, iar dacă acum acest lucru este valabil pentru el, în anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, ”acest lucru va fi valabil pentru sute de mii sau milioane de oameni care vor veni pentru prima dată la Timișoara și o vor vedea”.

”Lumea va putea vedea România din perspectiva unei regiuni care s-a dezvoltat într-un mod deosebit. Mă bucur, dar sunt și mândru că în foarte multele domenii ale acestei dezvoltări, elementul german a jucat un rol atât de mare. Aproape o cincime din comerțul exterior al României se desfășoară cu Germania, deci joacă un mare rol, iar regiunea aceasta are un rol decisiv la această cincime”, a remarcat Meier-Klodt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 1 = 10