Amenintarea mediului de afaceri de catre ANPC, amenzi cu procent din cifra de afaceri

apocalipsa

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) avertizează că modificarea regimului de contravenții în cazul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, de la modelul actual, cu limită valorică, la un model cu procentaj din cifra de afaceri, este o măsură distructivă pentru dezvoltarea economiei naționale.

“Este greu de înțeles cum parlamentarii liberali pot propune asemenea texte de lege, care îi descalifică. Statul actual, ca și statul comunist, nu previne, nu susține, dar înăsprește regimul contravențiilor. Cât mai multe amenzi și cât mai mari, ca să distrugem orice inițiativă privată, pe care, oricum, statul nu o susține cu facilități pentru investiții, dezvoltare sau controale preventive. Este o exagerare ca ANPC să aplice amenzi procentuale din cifra de afaceri, este o eroare preluarea modului de sancționare aplicat de Consiliul Concurenței”, declară Alin Burcea, președintele ANAT.

Conform unui comunicat publicat marți pe site-ul asociației, ANAT solicită Senatului României, în atenția căruia se află proiectul de lege pentru dezbateri și vot final, să analizeze cu maximă atenție impactul acestei prevederi asupra mediului de afaceri.

Proiectul de lege privind modificarea statului ANPC, adoptat de Camera Deputaților ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile și nu prin vot, dă, conform ANAT, posibilitatea Autorității ca, în raport cu gravitatea și durata faptei, să sancționeze contravenientul cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancționării faptei săvârșite cu intenție sau din neglijență.

În perioada în care s-a aflat la Camera Deputaților, proiectul pentru modificarea statutului ANPC a fost avizat nefavorabil de Consiliul Economic și Social pentru că “regimul sancționatoriu nu corespunde materiei reglementate și nu reprezintă un beneficiu în ceea ce privește protecția consumatorilor”, a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților, iar Consiliul Legislativ a atras atenția inițiatorilor, 35 de deputați și senatori PNL, că ‘modalitatea de stabilire a sancțiunilor și dispozițiile referitoare la procedura aplicabilă contravin în mod fundamental principiilor răspunderii contravenționale, reprezentând, de fapt, instituirea unui regim sancționator sui generis”.

ANAT este asociația patronală a agențiilor de turism din România, cărora le reprezintă interesele profesionale la nivel național, european și internațional. Asociația are ca membri activi 500 de agenții de turism, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual și au împreună peste 4.600 de angajați. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajați și contribuie la economia națională cu aproape 2% din PIB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 57 = 67