Analgezicele cresc riscul unui atac de cord

Analgezicele care se comercializează fără rețetă sunt adesea privite ca fiind inofensive. Dar nu este mereu așa, pentru că cercetătorii văd o legătură între acestea și pacienții cu probleme cardiace.

Consumul unor anumite analgezice majorează semnificativ riscul de stop cardiac, avertizează cercetătorii danezi. Ei arată într-un studiu că substanțele analgezice utilizate pe scară largă, cum ar fi ibuprofenul sau diclofenacul pot cauza în cazuri izolate efecte secundare care duc la deficiențe în funcționarea inimii. Faptul că aceste substanțe pot fi cumpărate din farmacii de oricine, fără fi nevoie o prescripție medicală și astfel să fie administrate în lipsa unui program bine stabilit creează o imagine falsă în rândul pacienților, care le consideră a fiind inofensive, spune Gunnar Gislason, cardiolog la Spitalul Universitar din Gentofte.

Riscurile prezentate de medicamentele antiinflamatorii cercetate sunt în principiu cunoscute de multă vreme, subliniază un purtător de cuvânt al Institutului Federal pentru Medicamente și Produse Medicale (BfArM). Informațiile de specialitate obținute de la medici conțin și avertizările privin posibile efecte secundare cardiovasculare.

Cercetătorii din echipa lui Gislason au studiat efectele așa numitelor substanțe anti-inflamatoare nonsteroidale (NSAID), familie din care fac parte Ibuprofenul și Diclofenac, sau chiar Naxprofen, Rofecoxib sau Celecoxib. Mai mulți analiști au arătat deja și în trecut că medicamentele calmante sunt asociate cu riscuri semnificative pentru sistemul cardiovascular.

http://www.n-tv.de/wissen/Risiko-eines-Herzstillstands-steigt-article19750059.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 4 =