Angajații Daimler se tem de mașinile electrice

elektroauto-studie-von

Automobilele mărcii Mercedes se vând ca pâinea caldă, producătorul Daimler câștigă bani frumoși. Dar consiliul de administrație se teme pentru locurile de muncă ale angajaților, dacă mobilitatea electrică va deveni curând un standard.

Este ceva la care Volkswagen poate doar să viseze: Mercedes înregistrează record după record, randamentele se ridică la zeci de procente. Dar chiar și la Stuttgart domnește sentimentul de nesiguranță. În special acolo unde angajații bine plătiți produc în prezent motoare diesel și pe benzină, cutii de viteze sau componente pentru motoare cu ardere internă. Competențele lor nu sunt necesare pentru producția de automobile electrice.

Michael Brecht, director al consiliului de administrație al concernului, a declarat că nu este nevoie ca oamenii să devină isterici. El speră ca în trei până la patru luni de zile să poată pune pe masă cifre concrete, pentru a arăta clar tuturor felul în care tranziția la electromobilitate va afecta angajații de la Mercedes. Iar astfel se va putea stabili exact parametrii care vor fi luați în calcul când se vor face investiții.

Ceva s-a întâmplat ce pe angajați îi irită personal. La sfârșitul lunii octombrie, spre exemplu, concernul Daimler a anunțat că va investi un miliard de euro într-o asociație de producție pentru baterii litiu-ion. Inima acestei asociații este în localitatea Kamenz din Sachsen, unde își are sediul compania Deutsche Accumotive GmbH & Co. KG, deci departe de tradiționalele locații și structuri ale concernului Daimler. Sau de motoarele electrice. Acolo Daimler se va folosi de îndelungata experiență a furnizorului Bosch, care produce motoare la Hildesheim. Michael Brecht spune că nu este “rocket science”, așa ceva poate face și Daimler. Dar compania trebuie să rămână în pas cu trendurile.

Brecht are deja planurile pentru tranziția către electromobilitate și poate ști ce piese vor fi necesare într-un automobil electric și unde vor fi ele produse și vândute. Dar mai adaugă că în prezent se analizează toate posibilitățile de a face afaceri și abia apoi se va ajunge la discuții. El evită o confruntare directă cu compania, numai pentru că deține o relație de perfectă încredere cu compatriotul său, directorul de personal de la Daimler, Wilfried Porth.

Brecht vede lucrurile pragmatic: analizele sunt făcute la comun, iar el nu dorește discuții lungi pe marginea acestui subiect. Zilele trecute s-au format deja primele grupuri de lucru care să analizeze oportunitățile.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/angst-um-arbeitsplaetze-daimler-mitarbeiter-fuerchten-elektroautos-14534195.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 64 = 73