Șapte procente din angajații din Germania câștigă în prezent mai puțin decât salariul minim stabilit prin lege, se arată într-un studiu recent. Dacă luăm în considerare și lucrătorii independenți și stagiarii, numărul lor este dublu. Prin urmare, apelul pentru controale mai stricte devine mai puternic.
1,8 milioane de angajați din Germania câștigă, potrivit unui studiu recent, mai puțin decât salariul minim stabilit prin lege. Această cifră corespunde unei ponderi de șapte la sută din totalul anagajților germani, reiese dintr-o evaluare a datelor prezentate pentru anul 2016 de către Institutul German pentru Cercetare Economică (DIW) și de către Universitatea din Potsdam. Atunci era o valoare minimă a salariului de 8,50 euro pe oră.
Dacă se ia în calcul salariul orar efectiv, deci calculat pe baza oralor de muncă contractuale, atunci potrivit sondajului lucrează chiar 2,6 milioane de persoane din Germania sub salariul minim, deși au avut promis cel puțin salariul minim. În acest caz în contractul angajatului este stipulat un salariu minim de 8,50 euro pe oră, dar timpul efectiv de lucru este mai redus, astfel încât la fel este și salariul. Iar ținând seama de cei care nu intră sub incidența reglementărilor salariale, cum ar fi persoanele care desfășoară activități independente, stagiarii sau angajații din sectoarele cu perioade de tranziție mai lungi numărul total al celor care nu beneficiază de salariul minim se ridică chiar la 4,4 milioane de oameni.
Se pare că, în mod neașteptat, legea salariului minim nu se aplică în fiecare întreprindere, explică autoarea studiului, Alexandra Fedorets. Rezultatele controalelor vamale și a numeroaselor rapoarte din presă indică strategii de eludare prin aranjamente intransparente sau neoficiale.
https://www.n-tv.de/wirtschaft/Arbeitgeber-tricksen-beim-Mindestlohn-article20170562.html