Angajatorii pot încadra, în acest an, 5.500 de cetățeni străini nou-admiși pe piața forței de muncă

24-muncitori-shutterstock-50-605x
Guvernul a decis, vineri, să admită în acest an 5.500 de noi lucrători străini pe piața forței de muncă din România, informează un comunicat al Executivului.

Este vorba de cetățeni ai altor state decât cele membre UE, ale Spațiului Economic European ori ai Elveției sau cetățeni străini al căror acces liber pe piața muncii este stabilit prin acorduri și tratate încheiate de România cu alte state.

Executivul a stabilit, de asemenea, numărul și tipurile de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România: lucrători permanenți — 3.500, lucrători stagiari — 200, lucrători sezonieri — 200, lucrători transfrontalieri—100, lucrători înalt calificați — 800, lucrători detașați — 700.

“Numărul lucrătorilor străini nou-admiși pe piața muncii din România se stabilește anual, prin hotărâre de guvern. Pentru anul 2017 se menține numărul stabilit pentru fiecare din ultimii trei ani, în condițiile în care, în primele 6 luni ale anului 2016, din cele 5.500 de avize de angajare/detașare aprobate au fost eliberate un număr de 1.146 de avize, din care 795 pentru lucrători permanenți, 277 pentru lucrători detașați și 74 pentru lucrători înalt calificați. (…) Prin actul normativ aprobat de Guvern se asigură un control al numărului străinilor care intră pe teritoriul României și se limitează numărul lucrătorilor străini detașați pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale în statul de origine”, precizează sursa citată.

Potrivit Executivului, eliberarea avizelor de angajare/detașare pentru lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România reprezintă venit la bugetul de stat estimat la aproximativ 1,1 milioane de euro, având în vedere că la eliberarea avizelor de angajare/detașare angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plătește un tarif stabilit în lei, echivalent a 200 de euro, iar la eliberarea avizului de angajare pentru lucrătorii sezonieri, angajatorul plătește un tarif în lei echivalent a 50 de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 + = 82