ANGAJATORUL LUMII

  • Walton-Jim-AliceCea mai bogată familie a lumii plătește mini-salarii

Wal-Mart este cel mai mare angajator al lumii. Și este, precum lanțul german de magazine, Aldi, o afacere de familie. În spatele giganților în vânzarea cu amănuntul stă familia Walton, cea mai bogată familie de pe planetă.

 

Totul a început cu un mic magazin. În 1962 acesta era în localitatea Rogers din statul american Arkansas, un mic cuib cu 5000 de suflete din Vestul Mijlociu al Statelor Unite ale Americii, acolo unde inima Statelor Unite bătea la acea vreme între ferme și câmpuri. Sam Walton și fratele său, Bud, sunt doi băieți tipici americani din Heartland. Sam a fost fundaș în echipa de fotbal american a liceului și merge cu drag la vânătoare. Bud a urmat academia militară. Ambii au crescut într-o stare de sărăcie în timpul „Marii Depresiuni”, iar de la muls vaci în ferma părinților s-au înrolat ca voluntari în armată.

 

Când a sosit al doilea război mondial, Sam și Bud și-au deschis un magazin de unelte. Și au avut o idee revoluționară. Clientul trebuie servit impecabil și tratat ca un rege. Prețurile fraților Walton erau scăzute pentru că se aprovizionau direct de la producător. Când furnizorul lor s-a retras din afacere cei doi frați au împrumutat bani și au ridicat în Rogers primul magazin Wal-Mart. Motto-ul lor era “Noi vindem mai ieftin!”.

 

Din micul magazin din statul american Arkansas a crescut acum în cea mai mare companie din SUA, cu aproape 500 de miliarde de dolari venituri. Performanțele s-au tradus în 17 miliarde de dolari profit pentru anul ce a trecut. În cursul zilei de joi compania a prezentat cele mai recente cifre ale sale. Între timp, grupul a ajuns să vândă orice, de la fripturi la smartphone-uri, de la dosare la anvelope auto în magazie supradimensionate. Wal-Mart este strict american, Made-in-America, iar deferența dintre bogați și săraci nu este nicăieri mai relevantă.

 

Gigantul cumpărăturilor a devenit de multă vreme cel mai mare angajator al lumii. În întreaga lume grupul deține 2,2 milioane de oameni în subordine, distribuiți în cele 11.000 de magazine ale companiei. Compania își datoreză vânzările în proporție de 60% pieței din SUA, unde deține 1,3 milioane de angajați americani. Iar compania este acuzată de foarte multe ori în anumite părți ale țării că stabilește singură nivelul salariilor din întreaga zonă în care pătrunde, pentru că nici o firmă nu poate concura cu competivitatea și puterea sa pe piață.

 

Mai mult de jumătate dintre angajații Wal-Mart câștigă sub 25.000 de dolari pe an, după cum a recunoscut în luna septembrie a anului trecut chiar directorul afacerilor companiei pentru piața din SUA, Bill Simon. Linia oficială a sărăciei este de 23.500 de dolari pe an. Salariul mediu pe oră al angajaților full-time este 12,81 de dolari, conform informațiilro Wal-Mart. Mulți angajați Wal-Mart lucreză pe termen scurt sau în regim part-time, iar compania oferă în același timp bonusuri de milioane persoanelor aflate în pozițiile superioare ale managementului.

 

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Der-Aldi-Clan-aus-Arkansas

One thought on “ANGAJATORUL LUMII

  1. Pingback: Cea mai bogată familie a lumii plătește salarii mici | Testat in Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − 32 =