Lovitura sub centura data celor care au angajat sau risca sa angajeze la negru, angajatorul va putea fi obligat la plata retroactiva a contributiilor sociale si a altor taxe

img_0035
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca persoana fizica ce a prestat munca pentru si sub autoritatea unei alte parti fara incheierea in forma scrisa a unui contract individual de munca poate formula o actiune in constatarea raportului de munca, precum si a efectelor acestuia.

Incepând cu data publicarii Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 37/2016 in Monitorul Oficial, persoana fizica ce a prestat munca pentru si sub autoritatea unei alte parti fara incheierea in forma scrisa a unui contract individual de munca va putea formula o actiune in constatarea raporturilor de munca, precum si a efectelor acestuia, inclusiv dupa incetarea raporturilor de munca.

Implicatiile Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 37/2016
Având in vedere faptul ca actiunile in constatare sunt imprescriptibile, persoana fizica ce a prestat munca pentru si sub autoritatea unei alte parti fara incheierea unui contract individual de munca in forma scrisa va putea solicita instantelor de judecata constatarea existentei raporturilor de munca la orice moment.

In cazul in care instantele de judecata constata existenta raporturilor de munca, angajatorul va putea fi obligat la plata retroactiva a contributiilor sociale si a altor taxe, cu penalitati, precum si la acordarea salariatilor a drepturilor prevazute de Codul muncii; totusi, in acest caz, salariatii vor fi nevoiti sa respecte termenele de prescriptie aplicabile.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu siguranta va avea un impact major in practica, insa va pune de asemenea si probleme practice, având in vedere pe de o parte, prescriptia dreptului la actiune a salariatilor pentru acordarea drepturilor acestora, iar, pe de alta parte, limitarile privind probele admisibile in vederea dovedirii existentei contractelor individuale de munca.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie va deveni obligatorie numai dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =