Angela Merkel avertizează că pericolul terorist rămâne prezent

risc_terorist_08480600_16251200
Amenințarea teroristă va persista în Germania, chiar dacă autorul atacului comis la un târg de Crăciun din Berlin a fost ucis, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel, informează agențiile AFP și EFE.

‘Putem răsufla ușurați că pericolul imediat a trecut’, dar ‘amenințarea teroristă rămâne pe ansamblu prezentă, cum a fost de mulți ani’ și ‘acest lucru îl știm toți’, a spus Merkel într-o scurtă intervenție televizată după confirmarea uciderii teroristului Anis Amri de către poliția italiană la Milano.

Cazul acestui tunisian care a ucis luni seară 12 persoane și a rănit alte 48 după ce a pătruns cu un camion în mulțime, el fiind de altfel de mult timp în atenția poliției germane care știa că reprezintă un pericol, ridică ‘o serie de întrebări’, a admis Angela Merkel. ‘Pentru mine și pentru ansamblul guvernului datoria cea mai importantă a Statului este protecția cetățenilor’, a continuat ea.

Șefa guvernului german a promis o viitoare examinare aprofundată a situației și a evocat posibilitatea unor schimbări ‘legale sau politice’, dacă în urma analizei se va trage concluzia că acest lucru se impune. Ea nu a oferit detalii, cu excepția precizării că dorește să expulzeze mai mulți migranți cărora li s-a respins cererea de azil în Germania.

Într-o astfel de situație s-a aflat și Anis Amri, pe care autoritățile germane au dorit să-l retrimită în țara sa, dar nu au reușit pentru că autoritățile de la Tunis au refuzat să recunoască faptul că el este cetățean tunisian.

Tunisia și în general statele din Orientul Mijlociu și Africa de unde provin cea mai mare parte a migranților veniți în Germania — circa 900.000 numai anul trecut — refuză cel mai adesea să accepte repatrierea propriilor cetățeni. În plus, autoritățile germane de multe ori nu știu de unde provin migranții, întrucât mulți dintre ei își distrug documentele și pretind că sunt sirieni, întrucât sirienii obțin mai ușor statutul de azilant.

Angela Merkel a mai spus vineri că a avut o convorbire telefonică cu președintele Tunisiei, Béji Caid Essebsi, pentru a discuta cu acesta despre accelerarea și intensificarea expulzării migranților care nu au primit azil în Germania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 7 = 63