SUA sa nu renunte la cooperare-Angela Merkel îl avertizează pe Donald Trump cu privire la tentația protecționismului, criza din 2008 din SUA a pornit

German Chancellor Angela Merkel points during an electoral meeting of the Christian Democtaric Union (CDU) party ahead of the weekend's state elections in Berlin of September 14, 2016. / AFP / TOBIAS SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat sâmbătă în legătură cu riscul tendințelor protecționiste manifestate de președintele ales al SUA, Donald Trump, și a adus ca exemplu în acest sens criza financiară din 2008, transmit AFP și Reuters.

”Răspunsul la criza financiară nu a fost unul bazat pe izolare, ci un răspuns care s-a bazat pe cooperare, pe reguli comune de funcționare, inclusiv pentru piețele financiare”, a spus Angela Merkel într-o conferință de presă la finalul unei reuniuni a conducerii partidului său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), desfășurată la Perl, în vestul Germaniei.

”Convingerea mea profundă este aceea că există mai multe avantaje dacă avansăm împreună decât atunci când fiecare își soluționează problemele de unul singur; sunt absolut convinsă de asta, este atitudinea mea constantă”, a indicat șefa guvernului de la Berlin.

Donald Trump a amenințat că va adopta măsuri protecționiste contra importurilor din China și Mexic și și-a atribuit deja un prim succes cu decizia concernului auto Ford de a renunța la construirea unei noi uzine în Mexic.

Întrebată când se va întâlni prima dată cu noul președinte al Statelor Unite, Angela Merkel a răspuns că acest lucru ar putea avea loc la summitul G-7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada), care va avea loc în luna mai în insula italiană Sicilia. În luna iulie, Germania va găzdui un summit G-20.

Angela Merkel solicită SUA să nu renunţe la cooperarea internaţională

Angela Merkel, cancelarul german, a solicitat sâmbătă statului american să rămână fidel cooperării internaţionale, declarând că orientarea spre protecţionism reprezintă un risc la adresa prosperiăţii, informează Reuters.
Angela Merkel solicită SUA să nu renunţe la cooperarea internaţională

SUA este cel mai important partener comercial al Germaniei iar politica protecţionistă a preşedintelui ales Donald Trump a scăzut exporturile în economia europeană.

În 2017, Germania deţine preşedinţia Grupului celor douăzeci de miniştri ai finanţelor şi ai guvernatorilor băncilor centrale (G20), o platformă pe care Merkel doreşte să o utilizeze pentru a proteja cooperarea multilaterală.

Vorbind în cadrul unei întrevederi avute cu membrii Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul din care aceasta face parte, Merkel a afirmat că toate statele vor avea o situaţie mai bună dacă lucrează împreună, în loc să se izoleze.

“Răspunsul la criza financiară nu este unul bazat pe izolare, ci pe cooperare, pe reguli comune ale reglementării, inclusiv pe pieţelor financiare”, a spus Merkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 + = 49