Angola pierde primul său satelit

Un eșec important pentru programul spațial din Angola: cu ajutorul unei stații proprii de relee amplasată în spațiu, inginerii au dorit să îmbunătățească conectivitatea țării cu rețeaua de date de la nivel mondial. Dar la scurt timp după lansare conexiunea cu Angosat-1 a fost întreruptă.

Contactul cu primul satelit angolez aflat în spațiu a fost întrerupt după câteva ore după lansarea sa de la spațioportul Baikonur din Kazahstan. Satelitul de telecomunicații construit în Rusia, Angosat-1 a fost lansat marți în spațiul cosmic cu ajutorul unei rachete purtătoare de tip Zenit-2SB.

După separarea de rachetă, satelitul a transmis inițial fără probleme semnale, a raportat un purtător de cuvânt al agenției spațiale ruse, aflat la Baikonur. Dar apoi conexiunea a fost întreruptă, nu a mai fost recepționate date telemetrice.

Contactul a fost întrerupt atunci când aripile cu panouri solare au fost extinse, pentru ca satelitul să poată beneficia de mai multă energie, raportează agențiile ruse de știri. Momentul indică probleme tehnice grave, cum ar fi un scurtcircuit. Nu este încă foarte clar dacă satelitul este pierdut definitiv, declarțiile oficiale de la Baikonur arată că, contactul a fost întrerupt temporar. Observatorii consideră însă că există puține șanse ca acest dispozitiv scump să poată fi salvat.

O pierdere totală a fost un obstacol major pentru tânăra națiune spațială Angola: Angosat-1 este un proiect de prestigiu al țării sud-africane, amânat în repetate rânduri. Satelitul avea rolul de a face mai accesibile serviciile de televiziune, dar și alte servicii de telecomunicații în Angola și sudul Africii, precum și îmbunătățirea conectivității la internet.

Proiectul are o valoare de 280 de milioane de dolari americani și a fost finanțat cu ajutorul unui credit rusesc. Acesta include costul satelitului, lansarea acestuia și infrastructura necesară la sol. Aproximativ 50 de ingineri angolezi au fost instruiți ca parte a programului de monitorizare a operării satelitului, activitatea ce urma să se desfășoare la o stație de control din apropierea capitalei, Luanda. La procesul de formare au luat parte pe lângă Rusia și alte țări, cum ar fi Brazilia, China sau Japonia.

https://www.n-tv.de/wissen/Angola-verliert-ersten-Satelliten-article20202887.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 + = 74