Antonio Banderas, distins cu Premiul Național pentru Cinematografie 2017

Antonio Banderas, actor, producător și regizor de film spaniol, a fost distins marți cu Premiul Național pentru Cinematografie 2017, a declarat pentru EFE un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol al Educației, Culturii și Sportului.

Premiul, dotat cu 30.000 de euro, recompensează întreaga carieră a unui profesionist al celei de-a șaptea arte și este anunțat de minister prin intermediul Institutului de Cinematografie și Arte audiovizuale (ICAA).

În decizia sa, juriul evidențiază faptul că Banderas este ”un cineast cu un palmares remarcabil la nivel național și internațional, care a deschis calea pentru mulți actori și actrițe” din Spania.

”Angajamentul său tenace față de cinematografie ca actor, regizor și producător îl face demn de acest premiu”, adaugă juriul.

Protagonist al unor pelicule ca “La ley del deseo” (“Legea dorinței”, 1986), “Mujeres al borde de un ataque de nervios” (“Femei în pragul unei crize de nervi”, 1988), “Desperado” (1995), “Two Much” (“Prea mult”, 1996), “The Mask of Zorro” (“Masca lui Zorro”, 1998), “La piel que habito” (“Pielea în care trăiesc”, 2011) sau serialul “Spy Kids” (“Joaca de-a spionii”), Banderas a și regizat două filme: “Crazy in Alabama” (“Nebunie în Alabama”, 1999) și “El camino de los ingleses” (“Ploaie de vară”, 2006).

El a fost nominalizat de trei ori la Globurile de Aur pentru rolurile din filmele ”Evita” (1996) și ”Masca lui Zorro” și din serialul ”And Starring Pancho Villa as Himself” (“În rolul principal Pancho Villa”, 2003).

Pentru interpretarea lui Zorro a câștigat premiul publicului la Premiile Europene de Film, care i-a recunoscut, de asemenea, contribuția la cinematografia mondială, în 1999.

După cinci nominalizări la premiile Goya ale cinematografiei spaniole, Banderas a fost recompensat în 2015 cu un premiu onorific în același an în care a fost distins pentru întreaga carieră la gala premiilor Platino ale cinematografiei latino-americane.

Actorul spaniol a folosit întotdeauna activitatea sa de film pentru a apăra comunitatea hispanică și nevoia ca actorii hispanici să nu se limiteze la roluri stereotipe.

Născut în Malaga în 1960, Banderas va împlini 57 de ani la 10 august. El a spus recent că partea mai bună a carierei sale ”urmează”. Declarația a fost făcută la scurt timp după ce actorul a suferit un atac de cord la 26 ianuarie.

Antonio Banderas a fost căsătorit cu actrița spaniolă Ana Leza și cu actrița americană Melanie Griffith, cu care are o fată, Stella Banderas.

â

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =