Antreprenorii debutanti primesc ajutor de pana la 10.000 de euro de la stat dupa noul program avizat miercuri

intreprinzatori-debutanti

S-a modificat programul prin care antreprenorii debutanti primesc ajutor de pana la 10.000 de euro de la stat.

Guvernul a adoptat, miercuri, o serie de modificari la desfasurarea Programului de stimulare a infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri (SRL-D), prin care statul le acorda ajutoare de pana la 10.000 de euro. Inscrierile in Programul SRL-D 2015 erau programate pentru 24 august, potrivit informatiilor transmise anterior de Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri.

Ce prevede hotararea Guvernului, conform unui comunicat de presa al Palatului Victoria:

1. Inscrierea proiectelor in acest program se va face exclusiv online, pe baza de username si parola, in sesiuni semestriale de 15 zile calendaristice, pana la epuizarea bugetului alocat programului. Anterior, inscrierea on-line a proiectelor se facea in sesiune continua.

2. Solicitantii care nu au acces la un computer beneficiaza pentru inscrierea on-line de asistenta gratuita din partea Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) din raza teritoriala a SRL-D.

3. Un alt element de noutate este faptul ca admiterea in program se va face in ordinea punctajului obtinut la evaluarea planurilor de afaceri depuse on-line, punandu-se astfel accentul pe calitatea planului de afaceri. Anterior acestei modificari, admiterea in program se facea in functie de ordinea inscrierilor.

Punctajul minim acceptat este de 60 puncte, iar aplicatia va genera automat aplicantilor ce nu se inscriu in punctajul minim mesajul “nu indepliniti criteriul de minim 60 de puncte” in momentul transmiterii planului de afaceri.

– La punctaje egale, departajarea se va face in functie de:

– Numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create in cadrul Programului;

– Achizitia de echipamente tehnologice;

– Activitatea pe care acceseaza programul;

– Curs de anteprenoriat;

– Asociatul/administratorul SRL-D este somer sau absolvent din anul precedent la data inscrierii la Registrul Comertului;

– Data si ora inscrierii in program.

In urma admiterii, aplicatia electronica va genera un numar unic electronic pentru fiecare proiect, denumit numar RUE, adica numar in Registrul Unic Electronic.

Evaluarea planurilor de afaceri depuse de antreprenori pentru a primi ajutorul de la stat se face pe baza punctajului obtinut, iar verificarea veridicitatii si coerentei informatiilor inscrise in planul de afaceri se realizeaza de catre Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC).

Avizarea verificarilor se face de catre Directia de Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Aplicantii ale caror planuri de afaceri se implementeaza cu componenta de credit si care obtin cel putin punctaj minim in urma verificarilor efectuate vor incheia contractul de finantare cu OTIMMC dupa prezentarea dovezii cofinantarii.

Dovezile de cofinantare pot fi urmatoarele:

– contractul de credit emis de un finantator de credit autorizat;

– dovezile certe privind capacitatea de cofinantare a proiectului respectiv (prezentarea scrisorii de confort, extras de cont care sa demonstreze ca beneficiarul dispune de suma necesara cofinantarii/contract/linie de credit, emise de un finantator de credit autorizat din Romania si care vor acoperi cel putin valoarea finantarii proprii a proiectului, respectiv procentul de cofinantare din cheltuieli eligibile.

Aplicantii ale caror planuri de afaceri se implementeaza cu componenta de credit vor prezenta dovada cofinantarii in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii prin posta electronica a notificarii privind acordul de principiu de finantare. In aceasta perioada aplicantii pot solicita pentru implementarea planului de afaceri aprobarea OTIMMC pentru inlocuirea componentei de credit cu componenta de aport propriu. In aceasta situatie se va semna contractul de finantare in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii aprobarii.

Finantarea in perioada 2015-2020 a programului pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile (AFN) se va face pentru cel putin 550 de microintreprinderi pe an si se asigura din bugetul aprobat anual al Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, mai arata Guvernul.

Programul SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata – Debutant) vizeaza acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum), prin acordarea unei alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalent in lei), din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 1