Apple analizează intrarea pe piața automobilelor autonome

Un bolid Apple Car care se conduce singur ar putea fi următoarea “fiță”, deopotrivă printre pasionații de tehnologie și fanii celebrei companii americane, grupul tehnologic confirmându-și interesul pentru domeniul în expansiune al automobilelor autonome, un domeniu în care însă, alte mari companii au făcut deja pași importanți, conform AFP.

Steve Jobs, legendarul co-fondator al companiei Apple, care a încetat din viață în 2011, ar fi visat în secret să lanseze un automobil Apple încă din 2008, conform presei americane. De-a lungul anilor care au urmat speculațiile s-au adunat iar Apple Car aproape că s-a transformat într-un mit — se vorbește enorm despre un concept car Apple însă nimeni nu știe dacă el există.

La jumătatea lunii iunie directorul general al Apple Tim Cook a confirmat pentru prima oară interesul companiei sale pentru piața automobilelor autonome. “Ne vom concentra asupra sistemelor (de conducere) autonome pentru că este domeniul cel mai important de pe vastul teritoriu al inteligenței artificiale”.

El a scos în evidență cei trei vectori pe care Apple îi consideră că aparțin viitorului automobilelor: motorul electric, pilotul automat și sistemele de ‘ridesharing’ (folosirea de mai multe persoane, în comun, a unui singur automobil), vectori care împreună deschid o piață cu un potențial uriaș, cel puțin conform analiștilor.

Fotografii ale unui bolid Lexus hibrid de culoare albă, blindat cu echipamente sofisticate ce ieșea dintr-o facilitate Apple a făcut înconjurul internetului, presa grăbindu-se să speculeze despre viitorul Apple Car autonom.

Un alt indiciu este faptul că însuși Tim Cook a evocat, după o investiție de 1 miliard de dolari făcută anul trecut în servicul “Uber chinez”, Didi, “lucrurile strategice pe care cele două companii le pot face împreună”.

Ei bine, dacă interesul Apple pentru automobilele autonome este o chestiune confirmată, strategia ce va fi aleasă de compania americană pentru a pătrunde pe această piață rămâne un mister. Conform analiștilor, Apple dispune de numeroase opțiuni — colaborarea cu companii care oferă servicii de car-sharing, cu companii care închiriază mașini, încheierea de parteneriate pentru dotarea unor automobile cu echipamente Apple, sau chiar toate acestea la un loc.

Conform presei americane Apple s-a asociat cu compania de închirieri auto Hertz pentru a testa vehicule autonome.

Unii experți sunt însă sceptici, scoțând în evidență că acesta nu este domeniul tradițional de competență al Apple, iar o investiție serioasă în această direcție, chiar și ținând cont de enormele rezerve financiare de care dispune Apple (250 de miliarde de dolari în conturile companiei) ar însemna un salt în necunoscut. Și poate că Apple nu are de gând să-și lanseze propriul automobil, ci doar un sistem de pilotare automată, software care să poată fi instalat pe o gamă mai largă de modele de autoturisme — de ce nu, o versiune perfecționată a deja celebrului asistent vocal Siri.

Acesta este și punctul de vedere exprimat de Capital Market Industries: “Apple va pune la punct o platformă software pentru pilotare autonomă (…) un proiect propriu sau, mai probabil, un proiect desfășurat în comun cu un constructor de automobile”.

Apple a primit la începutul lunii aprilie undă verde pentru a începe testarea tehnologiei de pilot automat pentru autoturisme în California, menționează The Verge. O mașină albă Lexus RX450h crossover a fost văzută în zona Silicon Valley, iar fotografii și chiar și clipuri înregistrate cu telefonul mobil au ajuns la știri. Automobilul era dotat cu echipamente și senzori produși de terțe companii, printre care două unități radar, mai multe camere video și un senzor LIDAR produs de Velodyne — senzor care măsoară distanța până la o țintă transmițând un impuls laser spre țintă și măsurând apoi pulsația reflectată cu ajutorul unui senzor, conform Bloomberg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

55 + = 59