Apple are o mare problemă

RTR1L0ZZ

Apple vinde mai multe iPhone-uri ca niciodată, dar asta este o problemă: pentru că succesul terminalului-cheie conduce compania către o dependență periculoasă.

Au trecut zece ani de când Steve Jobs a ținut legendara prezentare a primului iPhone în fața clienților. În toamna următoare Apple va lansa o ediție jubiliară a terminalului, intitulată iPhone X, pe o piață care încă mai are potențial. Astăzi concernul prezintă în Silicon Valley cifrele vânzărilor din importanta perioadă a sărbătorilor de iarnă.

La prima vedere este fenomenal: Apple a vândut în ultimul trimestru al anului trecut semnificativ mai multe iPhone-uri decât în trimestrul precedent, circa 78,3 milioane de unități. Acest lucru aduce bineînțeles mulți bani pentru cei din Cupertino. Profitul de 17,9 miliarde de dolari a ratat doar cu puțin obiectivul fixat, de 18,4 miliarde. În total experții se arată mulțumiți: Apple a dezmăgit mereu în ultimele trimestre cu privire la vânzări, astfel că cifrele ar putea depăși acum așteptările, spune Markus Golinski, manager de fond la Union Investment.

Dar directorul executiv al Apple, Tim Cook, vede doar aspecte pozitive în această dominație a iPhone, în cazul noului model a existat o lipsă de aprovizionare până în luna ianuarie. Iar Golinski laudă și el succesul iPhone: Apple cere în medie 695 de dolari pentru un terminal. Acest lucru ne arată că tocmai terminalele mai scumpe, precum iPhone 7 Plus, se vând cel mai bine, iar ele au o marjă de profit și mai mare. În acest domeniu Apple câștigă cel mai bine.

Dar succesul iPhone are și dezavantaje pentru companie: vânzările de pe cea mai importantă piață – China – sunt în declin. Acolo vânzările au scăzut cu doisprezece procente. Dependența de succesul iPhone este mai mare ca niciodată și este în creștere. Dacă în urmă cu un deceniu smartphone-ul era responsabil pentru abia trei procente din cifra de afaceri a companiei, acum aduce peste 70%.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Apple-hat-ein-grosses-Problem-article19682154.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 5