Apple lucreaza la proiecte secrete de realitate augmentata

Realitate-augmentata-tableta

Apple are o echipa uriasa care lucreaza la proiecte secrete de realitate augmentata.

Tim Cook, CEO-ul Apple, a anuntat, saptamana aceasta, ca realitatea virtuala are “unele aplicatii interesante”, asa ca a creat o echipa cu cateva sute de oameni care sa lucreze la aceasta tehnologie.

Echipa a fost formata prin achizitii bine cantarite si prin atragerea de experti in realitate augmentata de la competitori precum Microsoft si companii precum Lytro, scrie The Verge.

Este a doua aventura secreta a Apple in realitatea virtuala, dupa ce, la mijlocul anilor 2000, compania a fost nevoita sa renunte intrucat tehnologia nu era suficient de avansata.

Cea mai noua achizitie Apple este Flyby Media, un startup de realitate augmentata care se concentreaza pe ajutarea telefoanelor sa “vada” lumea. Compania a lucrat cu Google pentru Project Tango, divizia de cartografiere 3D.

Alte achizitii-cheie sunt Metaio, Faceshift si PrimeSense. Potrivit unor rapoarte, Apple construieste deja de cateva luni dispozitive prototip de realitate virtuala.

Dar ce este “Realitate augmentata” Realitate augmentata – AR este un concept ce presupune îmbunătăţirea (augmentarea) percepţiei unui observator asupra mediului înconjurător, prin suplimentarea acestuia cu diverse elemente ce îmbunătăţesc procesul cognitiv.

Realitatea augmentata nu este realitate virtuală. Un exemplu clasic de realitate augmentata este acela al unui obiectiv istoric (să spunem ruinele unei cetăţi antice) în care sunt dispuse panouri ce înfăţişează vizitatorului modul în care arăta cetatea respectivă cu mii de ani în urmă.

Fără această “augmentare” a realităţii, vizitatorilor le-ar fi fost poate imposibil să îşi facă o imagine de ansamblu asupra acelei locaţii.

Odată cu apariţia smartphone-urilor şi a tabletelor, realitatea augmentata a trecut la un nou nivel, cel digital. Cu ajutorul receptoarelor GPS încorporate în aceste dispozitive, precum şi a librăriilor software ce permit recunoaşterea de imagini, au fost create aplicaţii ce permit unui turist aflat la Veneţia să îndrepte camera foto a telefonului spre diverse clădiri pentru a-i fi afişate în timp real informaţii cu privire la acestea (denumire, vechime, istorie …).

Cu ajutorul unui smartphone si a unui software de realitate augmentata, indreptarea camerei foto catre un anumit obiectv, permite identificarea acestuia, precum si obtinerea unor informatii utile

Cu ajutorul unei tablete si a unui software de realitate augmentata, indreptarea camerei foto catre un anumit obiectv, permite identificarea acestuia, precum si obtinerea unor informatii utile

Realitatea augmentata combinată cu tehnologia 3D şi-a găsit aplicaţii în învăţământ, în medicină, în aviaţie şi în turism. Posibilele aplicaţii ale acesteia sunt limitate doar de imaginaţie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 7