Aproape fiecare al doilea musulman ajută refugiați

Mulți credincioși se implică în ajutorarea voluntară a refugiaților. Un sondaj recent arată că aproape jumătate dintre aceștia cred în Allah. Ei împărtășesc origini comune cu refugiații și dețin competențe culturale și lingvistice.

Musulmanii din Germania se implică mai adesea și mai activ decât membrii altor religii în ajutorarea voluntară a refugiaților. Astfel că 44% dintre cei chestionați de Fundația Bertelsmann au răspuns că sunt musulmani și s-au implicat anul trecut în asistență pentru refugiați. În cazul creștinilor doar 21% au răspuns la fel, iar cei fără confesiune au reprezentat 17%. În total o cincime din populația germană din 2016 s-a angajat în a face ceva pentru noii sosiți.

Datele prezentate sunt începutul unei serii de publicări. Ele provin din cel de-al treilea monitor religios al fundației, pentru care au fost chestionați peste 10.000 de oameni în mai multe țări europene. Astfel se va stabili care este rolul religiei în contextul social.

În cazul majorității persoanelor chestionate din Germania ajutorul a mers mai departe de un angajament unic: peste o treime din cei fără confesiune au declarat că merg să ajute cel puțin o dată pe săptămână sau să desfășoare activități în acest sens. Printre musulmani ponderea celor care au ajutat mai mult decât o singură dată este de 28%, iar la creștini la 20%.

Un motiv pentru angajamentul pronunțat al musulmanilor față de refugiați este originea comună, consideră experții. Astfel că mulți dintre cei care se implică au origini în aceleași regiuni ca și cei care sosesc în țară, precum Afghanistan, Pakistan sau Bangladesh.

Mulți provin din Orientul Apropiat. Ei au adus competențe lingvistice, pastorale sau culturale, care sunt de dorit în munca cu refugiații, iar acestea constituie avantaj în acceptarea personalului de asistență, spun autorii studiului. Voluntarii musulmani formează astfel diferite punți în activitatea societății.

http://www.n-tv.de/politik/Fast-jeder-zweite-Muslim-hilft-Fluechtlingen-article19766079.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =