Ar putea consumul de Musli sa protejeze organismul impotriva dezvoltarii artritei?

Se stie ca alimentatia sanatoasa ajuta organismul si sprijina actiunea sistemului imunitar in lupta cu bolile, dar care ar putea fi legatura dintre consumul de müsli si prevenirea artritei?

Un nou studiu, efectuat de cercetatorii de la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg arata ca o dieta alimentara bogata in fibre poate avea o influenta pozitiva asupra organismului in lupta cu bolile inflamatorii cronice si ajuta la intarirea sistemului osos. Noile constatari au fost publicate recent in revista de specialitate “Nature Communications,” informeaza fau.eu.

Dieta alimentara si microbiomul uman

Ideea ca dieta alimentara are o influenta majora asupra bunastarii organismului are la baza sanatatea microbiomului uman: o flora intestinala sanatoasa este alcatuita dintr-o varietate de bacterii care ne populeaza intestinul.

O persoana adulta transporta, in medie, aproximativ doua kilograme de bacterii benigne. Acestea sustin digestia prin descompunerea fibrelor in componentele lor individuale, care pot fi cu mult mai usor absorbite de catre organismul uman.

Un alt proces care insoteste acest mecanism natural al organismului este actiunea acizilor grasi cu lant scurt, deosebit de importanti pentru sanatatea organismului si sursa de energie cu efect antiinflamator ce stimuleaza miscarile intestinale.

De asemenea, bacteriile ne sustin organismul si in lupta impotriva agentilor patogeni ce se afla la nivelul tractului gastro-intestinal.

In esenta, flora intestinala ne poate proteja impotriva aparitiei bolilor si impiedica raspandirea agentilor patogeni in organism.

Preintampinarea declansarii bolilor autoimune

Noul studiu arata ca nu bacteriile intestinale, ci mai degraba metabolitii acestora, sunt cei ce sustin sistemul imunitar si au un efect benefic in lupta impotriva declansarii bolilor autoimune, precum este artrita reumatoida.

Desi modul in care bacteriile intestinale si sistemul imunitar conlucreaza pentru a preintampina aparitia bolilor este in continuare un mister, oamenii de stiinta isi propun sa afle care sunt actiunile pe care le putem adopta pentru a stimula sanatatea microbiomului uman.

Pentru a determina acest lucru, cercetatorii s-au concentrat in studiul lor asupra a doua compusi chimici ce apar in organism ca rezultat al procesului de fermentare declansat de bacteriile intestinale: propionatul acizilor grasi cu lant scurt si butiratul, ce au un rol important pentru sustinerea functionalitatii articulatiilor.

In demersurile lor, oamenii de stiinta germani au reusit sa demonstreze ca o dieta sanatoasa bogata in fibre are capacitatea de a schimba microbiomul uman de asa natura incat in organism sa apara mai multi acizi grasi cu lant scurt.

Raportul acestora arata, de asemenea, ca o concentratie mare de acizi grasi cu catena scurta sustin sanatatea maduvii osoase. La acest nivel propionatul determina si o reducere a numarului de celule osoase degradate, incetinind considerabil deteriorarea sistemului osos.

“Am reusit sa demonstram ca o dieta alimentara ce sustine sanatatea microbiomului uman are un puternic efect antiiinflamator si sustine densitatea osoasa. Constatarile noastre deschid o noua cale pentru dezvoltarea de terapii inovatoare de tratare a bolilor inflamatorii comune, precum osteoporoza. Desi pentru moment nu putem oferi noi recomandari cu privire la schimbarea dietei alimentare, consumul zilnic de musli si introducerea fructelor si legumelor in regimul alimentar poate ajuta la mentinerea unui microbiom sanatos, ce sustine la randul lui sanatatea intregului organism,” declara Dr. Mario Zaiss, autorul principal al studiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 − = 33