Arabia Saudită adună miliarde


Cu ajutorul așa-numitelor Sukuks, Arabia Saudită vrea să primească bani pentru transformarea economiei sale cu ajutorul unor obligațiuni structurate după dreptul islamic și care astfel respectă legea sharia. Nu se vor plăti nici un fel de dobânzi pentru capitalul investit.

Arabia Saudită urmează un plan ambițios de transformare a economiei sale dependente de petrol. În decursul primei etape de emitere de obligațiuni islamice internaționale, așa-numitele Sukuks, regatul a adunat suma de nouă miliarde de dolari americani, raportează insiderii. Bondurile saudite se oferă celor interesați cu o scadență de cinci sau zece ani.

Reprezentanții guvernului saudit s-au întâlnit weekendul trecut cu investitori, iar marți au deschis cărțile pentru Sukuks. Cererea a fost enormă: totalul cererilor de achiziție a însumat peste 33 de miliarde de dolari, după cum au declarat bancherii și investitorii. Guvernul saudit a obținut astfel peste cele opt miliarde de dolari, pe care intenționa inițial să le strângă. De asemenea, investitorii au acceptat randamente mai reduse decât era de așteptat inițial. Hârtiile cu o scadență de cinci ani prezintă un randament de 2,93%, iar cele cu zece ani – 3,65%.

Arabia Saudită a strâns bani pentru a-și acoperi deficiențele de buget financiar, la fel cum au făcut și alte țări din Orientul Apropiat. Țara și-a redus deja masiv investițiile și subvențiile, pentru a reduce din deficitul bugetar. Acesta s-a ridicat în 2015 la o sumă record de 98 miliarde de dolari, care s-a redus anul trecut la 79 de miliarde, ca urmare a implementării măsurilor.

Pentru acest an Arabia Saudită se așteaptă la un deficit de fix 53 de miliarde de dolari, până în 2020 oficialii speră ca bugetul să ajungă la echilibru, după cum a anunțat în decembire Ministerul de Finanțe.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Saudi-Arabien-sammelt-Milliarden-ein-article19792775.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 + = 74