Arabia-Saudită bate la ușa multinaționalelor

Prețul redus la petrol pune Arabia Saudită într-o situație nefavorabilă: pentru a-și reduce dependența de petrol, cel mai mare exportator de petrol din lume vrea să se extindă și către piața de gaze naturale. Pentru a putea exploata rezervele gigantice de care dispune, saudiții trebuie să apeleze la sprijinul investitorilor din străinătate.

Arabia Saudită are intenții de a contacta concerne petroliere pentru a exploata rezervele imense de gaze naturale de care țara dispune. Discuții privind posibilități de investiții există deja în desfășurare cu BP sau Chevron, raportează reprezentanți din industrie. Statul din Golf vrea să se orienteze tot mai mult spre gaze naturale, datorită cererii tot mai mari de energie pe plan local. Astfel petrolul va putea fi exportat în cantitate mai mare.

Astfel veniturile din vânzarea petrolului ar trebui să crească pentru concernul petrolier autohton Saudi Aramco. Acesta planifică pentru anul viitor cea mai mare listare la bursă din lume, în valoare de 100 miliarde de dolari. Saudiții vor sâ vândă până la cinci procente din acțiunile Saudi Aramco, iar cu banii obținuți să investească în oportunități care să îi reducă dependența de petrol. Cel mai mare exportator de petrol din lume suferă de ceva vreme de pe urma prețurilor reduse la petrol.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Saudi-Arabien-klopft-bei-Ol-Multis-an-article19789308.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 − 45 =