Arabia Saudita este de acord cu noile reforme pentru a reduce dependenta de profiturile petroliere

_89429577_89429576

Cabinetul saudit a aprobat reforme economice radicale care vizează să scadă dependența sa de profiturile petroliere. Anul trecut, puțin peste 70% din veniturile totale au provenit din petrol, dar au fost afectate de scăderea prețurilor din ultimul an. O parte a planului reprezintă vanzarea acțiunilor din gigantul petrolier de stat Aramco pentru a crea un fond suveran.

Anunțând reformele, Prințul Mohammed bin Salman a descris țara sa ca fiind dependentă de petrol. Planul intitulat ’’Vision 2030 ‚’’ ne-ar asigura că “putem trăi fără petrol până în 2020”.

FMI a numit planul Arabiei un “efort ambitios de anvergură”, dar a avertizat că punerea acestuia în aplicare ar fi o provocare. Într-un interviu acordat Bloomberg săptămâna trecută, prințul Mohammed a spus că vor putea fi, de asemenea, introduse taxe pe bunuri de lux și băuturi dulci.

Cu toate acestea, el a spus că este crucial ca programul să nu inrautateasca situatia zonelor mai sărace. Prințul este al doilea în linie la tronul Arabiei și, de asemenea, serveste ca ministru al apărării.

Veniturile din petrol au permis guvernulului saudit să ofere subvenții generoase de utilități populației sale. Dar, majoritatea dintre acestea au fost tăiate anul trecut, ca răspuns la scăderea prețului petrolului.

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-36131391

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 27 = 31