Arabia Saudită introduce taxa pe valoare adăugată

Având în vedere prețurile tot mai mici la petrol, țările producătoare trebuie să își găsească noi surse de finanțare a bugetului. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite impun locuitorilor lor să achite taxă pe valoare adăugată, pentru prima dată în istoria lor.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (UAE) vor introduce de la 1 ianuarie 2018 o taxă aplicată pe valoarea adăugată. Multe produse și servicii vor fi taxate cu cinci procente începând cu anul viitor, anunță autoritățile fiscale competente din cele două state.

Introducerea acestei taxe va asigura extinderea veniturilor statului și un flux financiar stabil, având în vedere prețurile în scădere la petrol. Chiar și alte măsuri, prin care guvernul saudit vrea să reducă deficitul bugetar actual, va alimenta prețurile anul acesta. Astfel că benzina, spre exemplu, nu va mai fi subvenționată atât de puternic ca și în 2017.

În urmă cu doi ani de zile Miniștrii de Finanțe din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) au convenit asupra introducerii de TVA. Odată cu 1 ianuarie Arabia Saudită și emiratele vor pune în aplicare decizia. Taxa pe valoare adăugată va fi impusă pe numeroase produse, cum ar fi alimente, băuturi, transport, cazare, imobiliare sau benzină. Învățământul public și serviciile publice de sănătate nu vor fi taxate. Restul țărilor membre GCC – Kuwait, Bahrain, Qatar sau Oman vor de asemenea să introducă taxe similare pe parcursul următorilor doi ani, se arată într-un raport al agenției de presă Kuna din Kuwait.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Saudi-Arabien-fuehrt-Mehrwertsteuer-ein-article20208136.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 − 64 =