Arabia Saudită planifică un fond de stat gigant

riyad-arabie-saoudite

Arabia Saudită se luptă cu prețurile reduse la petrol, care se pot simți și în bugetul național. După un deficit de miliarde înregistrat în anul 2015 țara are nevoie urgentă de reforme structurale: iar concernul petrolier de stat Aramco va fi listat la bursă.

Marele gigant petrolier, Arabia Saudită, resimte o presiune enormă datorată prețurilor reduse la petrol, de doi ani de zile prețurile sunt la pământ. Acum țara reacționează cu o schimbare de strategie.

Într-o discuție de cinci ore cu agenția Bloomberg, prințul moștenitor Mohammed Bin Salman a explicat viziunea sa față de viitor: el vrea să listeze la bursă marii furnizori de petrol și concernul saudit de stat Aramco cel târziu până în anul 2018.

Investitorii privați ar putea cumpăra cinci procente din acțiuni ca parte a noii strategii, restul să rămână sub controlul regatului. Pentru administrarea veniturilor din afacerile cu petrol va fi înființat un fond de stat, spune Salman, care va fi cel mai mare din lume.

Fondul de stat saudit ar depăși potrivit estimărilor cu aproximativ două trilioane de dolari cel mai mare fond de stat din prezent, cel al Norvegiei, care și-a adunat bogăția adunată din petrol în fondul numit “Statens pensjonsfond utland”. În comparație fondul de stat al Norvegiei era evaluat la finalul anului trecut la o valoare de 825 de miliarde de dolari americani. Fondul de stat saudit ar fi suficient de mare pentru a înghiți simultan companii precum Apple, compania-mamă a Google, Alphabet, Microsoft și Berkshire Hathaway. Acestea reprezentând cele patru cele mai valoroase companii din lume din punct de vedere al capitalizării bursiere.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Saudi-Arabien-plant-gigantischen-Staatsfonds-article17376861.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 64 = 74