Arabia Saudită rupe legăturile diplomatice cu Iranul

1451776681-4301-tegeranArabia Saudită a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, în urma numeroaselor proteste izbucnite după executarea unui proeminent cleric, Shia de către Arabia Saudită. Ministrul saudit de Externe Adel Al-Jubeir a făcut anuntul după ce demonstranți au luat cu asalt ambasada Arabiei la Teheran.

Sheikh Nimr al-Nimr și alti 46 au fost executați sâmbătă după ce au fost condamnati pentru infracțiuni legate de terorism. Jubeir a spus că toți diplomații iranieni trebuie să părăsească Arabia Saudită în termen de 48 de ore. Arabia Saudită şi-a rechemat diplomații săi din Teheran, a mai spus acesta.

Jubeir a declarat că Arabia Saudită nu va lăsa Iranul să-i submineze securitatea, acuzându-l că detine “arme distribuite și celulele teroriste plantate în regiune”.

“Istoria Iranului este plină de interferență negativă și ostilitate în problemele arabe, și este întotdeauna însoțită de distrugere”, a declarat acesta la o conferință de presă. Protestatarii au luat cu asalt ambasada Arabiei la Teheran sâmbătă seara, dând foc cladirii.

Ministerul saudit de externe a anuntat că nici unul dintre diplomații săi nu au fost răniti în incident. Iranul este principalul rival regional al Arabiei Saudite în conflictele din Siria și Yemen. Relațiile dintre țări au fost tensionate din cauza diverselor probleme din ultimele decenii, inclusiv programul nuclear al Iranului și moarte mai multor iranieni la pelerinajul Hajj în 1987 și din nou în 2015.

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-35217328

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 − = 78