Arabia Saudită umfla deficitul bugetar pe fondul scăderii prețului la petrol

_87402648_gettyimages-102957081

Deficitul bugetar al Arabiei Saudite a crescut la 98 miliarde de dolari în acest an, cel mai mare exportator de petrol din lume tinand cont de cheltuieli pe fondul scăderii prețurilor la petrol.

În primul buget sub regele Salman, regatul a declarat venituri in valoare de 608 miliarde de riyals (162 miliarde de dolari), în scădere cu 15% fată de așteptările oficiale. Cheltuielile din acest an au ajuns la 975 miliarde de riyals, aproximativ cu 13% mai mult decât previziunile.

Pentru a ajuta la a compensarea deficitului, Ministerul de Finante a țării a declarat că va reduce subvențiile pentru combustibil. Prețurile la benzină ar putea, în unele cazuri, crește cu până la 50%, au declarat autoritățile, deși acestea vor rămâne scăzute fata de standardele internaționale.

Motorina, prețurile la energia electrică și apă vor crește, de asemenea. Prețurile la petrol au scazut la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, de la 125de dolari A barilul în martie 2012, la doar 37.18 de dolari în prezent.

Arabia Saudită a declarat că veniturile din petrol, care alcătuiesc 77% din cifra totală de venituri pentru anul 2015, au scazut cu 23% comparativ cu anul trecut.

Acesta este cel mai mare membru al cartelului OPEC, și a refuzat să reducă productia cu scopul de a crește prețurile într-o încercare de a scoate de pe piata alți producători – în principal companiile din SUA producătoare de petrol din șisturi bituminoase .

http://www.bbc.com/news/business-35188807

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1