Arborii de cacao sunt amenințați: această informație afectează pe toată lumea care iubește ciocolata. Dar cercetătorii nu vor să renunțe așa ușor și apelează la tehnologii noi.
Ciocolata poate ameliora dureri, poate aduce comfort în starea de spirit. Nu este de mirare deci că multă lume o iubește. Dar această tentație dulce ar putea să dispară curând, ne avertizează cercetătorii de la University of California. Vina aparține schimbărilor climatice.
Arborii de cacao ar putea să moară începând cu anul 2050 datorită încălzirii planetei și a cantităților prea reduse de precipitații, scriu cercetătorii. Arborii de cacao necesită condiții foarte precise pentru a crește și a se dezvolta, ele cresc doar într-o porțiune îngustă a pădurilor tropicale, la de depărtate de maxim 20 de kilometri în nord și în sud de linia ecuatorului. Doar aici plantele primesc suficientă ploaie, doar aici umiditatea aerului este suficientă, iar temperaturile sunt suficient de mari pe tot parcurul anului, pentru ca arborii să poată da roade, roade din care se prepară apoi cacao și delicioasa ciocolată. Peste jumătate din cantitățile de boabe de cacao din lume provin din două țări vest-africane: Coasta de Fildeș și Ghana.
La o creștere a temperaturii cu 2,1 grade Celsius pe Pământ, arborii de cacao ar putea avea de suferit. Cu toate acestea, rău le-ar face și seceta asociată temperaturilor mai ridicate, estimează cercetătorii. O posibilitate ar fi ca zonele de cultivare să migreze către regiuni muntoase. Dar regiunile potrivite din Ghana și Coasta de Fildeș nu vor putea fi luate în considerare, pentru că au fost deja clasificate ca fiind ecosisteme pe cale de dispariție, deci flora și fauna din zonă are nevoie de protecție specială.
Cercetătorii trebuie să apeleze în consecință la alte soluții. Aceștia intenționează să dezvolte, prin inginerie genetică, specii noi și mai rezistente de arbori de cacao. În acest sens echipa din jurul lui Myeong-Je Cho, directorul Institutului Genomic al Plantelor, se folosește de tehnologii avansate. Cu ajutorul unui instrument de separat materialul genetic, numit CRISPR, aceștia încearcă să separe genele care sunt răspunzătoare pentru sensibilitatea plantelor la condițiile meteo.
https://www.n-tv.de/wissen/Kakaobaeume-durch-Klimawandel-bedroht-article20210246.html