Are Wikipedia nevoie de banii noștri?

voller-durchblick-volle-kassen

În fiecare an Wikipedia îndeamnă cititorii la donații. Dar ce se întâmplă cu banii la final? Faz.net a făcut cercetări.

Donald Trump este pentru multă lume poate un model, în special de la alegerile ce au avut loc pe data de 8 noiembrie. Dar cine este de fapt guvernatorul Chris Christie, cum funcționează sistemul american de alegeri și ce a făcut important în viața sa acest ginere al lui Trump? Pentru un răspuns cât de cât elocvent, multă lume apelează la Wikipedia. La fel o fac și numeroși școlari sau studenți, în ciuda avertizărilor pedagogice, de a nu cita Wikipedia ca sursă în lucrări.

Cine apelează zilele acestea la această enciclopedie online, este posibil să dea peste banerele Wikipedia care anunță tradiționala strângere de fonduri. În fiecare an Wikipedia oferă cititorilor săi posibilitatea de a dona sume modice și în mod voluntar, accesul la informațiile de pe pagina web nefiind condiționat în nici un fel de efectuarea unei donații. Dacă toți cei care citesc informații pe Wikipedia ar dona o sumă cât de mică, atunci suma de care este nevoie s-ar strânge într-o oră, iar Wikipedia va putea să rămână un serviciu gratuit. Acesta este anunțul pe care îl afișează bannerele de pe pagină, iar pentru prețul unei cești de cafea s-ar strânge 8,6 milioane de euro de la toți utilizatorii.

8.6 milioane de euro, atât vrea să strângă anul acesta varianta germană a paginii Wikipedia. Pentru a facilita donația cititorului, este integrată chiar și o tastatură virtuală, iar sistemul vă permite să trimiteți bani într-o clipă.

Wikipedia este o asociație profesionistă în domeniul donațiilor, pentru că și-au perfecționat jocul cu conștiința încărcată. Fiecare cuvânt din invitație este atent ales. Finalul textului și culoarea afișelor este atent aleasă pentru a se potrivit cu preferințele și convingerile a cât mai mulți din cei zece milioane de vizitatori zilnici pe care pagina îi înregistrează în Germania.

Drumul banilor este însă mereu același: banii adunați din străinătate ajung în final în America, iar acolo se împart. Donatorii europeni trimit de fapt banii în contul societății de sprijin Wikimedia. Beneficiar este Asociația Wikimedia.

În Berlin se regăsește al doilea cel mai mare sediul extern al Wikipedia, după sediul central din SUA. Fix 36.000 de oameni sunt membri ai acestui centru. Wikimedia Germania are planificat pentru anul 2016 un buget de 6.200.596 euro, deci cu un milion mai mult ca și în anul precedent. Peste 80% din lichidități provin din strângerile anuale de fonduri.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/netzwirtschaft/faz-net-faktencheck-braucht-wikipedia-unser-geld-14533521.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 56