Argentina are din nou acces pe piețele financiare

0db79821a033ce1de6e6093c44ad2685

Timp de ani de zile a existat un litigiu între Argentina și fonduri de hedging din SUA. Este vorba despre datorii vechi de miliarde. Printr-o hotărâre judecătorească drama și-a găsit sfârșitul, iar Buenos Aires este din nou pe drumul către piețele internaționale de capital.

După ani de conflict privind datoriile pe care le deține la fonduri americane de hedging, Argentina are din nou acces liber la piața internațională de capital. O curte de apel de la New York a decis că acordul obținut de guvernul argentinian cu mai multe fonduri de hedging este valid. A confirmat astfel decizia unui tribunal și a respins recursul depus de un grup de creditori.

Buenos Aires s-a angajat la finalul lunii ianuarie să achite grupului format din NML Capital, Aurelius și alte două fonduri de hedging suma de 4,65 miliarde de dolari (4,1 miliarde de euro). Ceea ce corespunde unei proporții de 75% din totalul datorat.

NML Capital și Aurelius au cumpărat foarte ieftin obligațiuni de stat argentiniene după falimentul statului argentinian în anul 2001, iar mai târziu a cerut să îi fie rambursată valoarea nominală a titlurilor, ceea ce la vremea aceea guvernul de stânga al președintelui Cristina Kirchner a respins cu vehemență. Ea a catalogat fondurile de hedging ca și “fonduri de escrocherie”. Pentru că spre deosebire de acestea, marea majoritatea a creditorilor au acceptat în anii 2005 și apoi în 2010 o tăiere a datoriilor de 70%.

Judecătorul american Thomas Griesa a decis că în cadrul acestui litigiu Argentina ar trebui să plătească celor două fonduri suma de 1,3 miliarde de dolari, înainte ca aceasta să onoreze cerințele altor creditori privați. Urmașul conservativ al lui Kirchner, Mauricio Macri, care și-a preluat postul anul trecut în luna decembrie, a impus o schimbare de curs și a început negocierile cu fondurile de hedging.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Argentinien-darf-wieder-an-die-Finanzmaerkte-article17462041.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 16