Argentina, din nou în fața unui faliment național

argentinien-staatsanleihen-usa-2-540x304

Argentina, din nou în fața unui faliment național
Guvernul de la Buenos Aires a anunțat deja că nu va putea achita datoriile scadente la sfârșitul lunii, cu sursele financiare existente în prezent. Motivul este procesul pierdut împotriva a două fonduri de hedging din SUA.

Argentina este amenințată de un faliment național. O restructurare a datoriei scadente la 30 iunie a fost imposibilă, a declarat Ministerul Economiei din Buenos Aires. S-au expus câteva motive. Cel mai important este hotărârea Curții Supreme a Statelor Unite, conform căreia țara trebuie să despăgubească mai multe fonduri de hedging cu sume de miliarde. De asemenea, țara este tăiată de pe piața internațională de capital și trece prin vremuri grele, mai ales din moment ce economia stagnează, inflația este în creștere și rezervele valutare se topesc.

Curtea Supremă a SUA a respins un apel împotriva unei hotărâri date de o instanță a Argentinei, de a plăti până la 30 iunie suma de 1,4 miliarde de dolari către două fonduri. Fondul a refuzat să renunțe la consolidarea datoriilor Argentinei între anii 2005 și 2010. Aceștia au nevoie de valoare nominală a obligațiunilor de stat argentiniene, pe care le-au dobândit în timpul crizei datoriilor din 2001.

Ministrul economiei din Argentina, Axel Kicillof a spus, că guvernul său s-ar putea trezi cu multe astfel de cereri și din partea altor fonduri, în cazul în care achită datoria către acestea două. Cu toate acestea, sumele s-ar ridica astfel la peste 15 miliarde de dolari, ceea ce corespunde la peste jumătate din rezervele țării. Argentina nu poate plăti o astfel de sumă fără să se expună și mai mult riscului de faliment.

http://www.zeit.de/wirtschaft/2014-06/hedgefonds-argentinien-staatspleite-insolvenz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 + = 26