Argentina ignoră inflația

RTS35XK

În centrul Buenos Aires înflorește o piață neagră uriașă, iar guvernul stă și se uită. Argentina încă mai poate suporta presiunea monedei care pierde constant din valoare. Dar nu pentru multă vreme.

Pentru bancnotele mari primiți la peruvieni mai mulți bani. Pentru bancnotele de 50 de euro sau mai mari, cei care schimbă monedă în Calle Florida dau câte 17 Peso pe fiecare euro, iar pentru cele mai mici câte 16,50 euro. Se spune că bancnotele mari sunt iubite de afaceriștii peruvieni.

Cerere mai mare, preț mai mare. Într-un restaurant peruvian din centrul Buenos Aires sună muzică latino, iar pe masă stau teancuri de bancnote, schimbate după valoarea „Dolar Blue”, cursul pieței negre. Dacă bancnotele sunt autentice, asta e de multe ori o chestiune de noroc. Afaceriștii valutari se laudă că lucrează doar cu bancnote autentice. Aceștia nu doresc să înșele pe nimeni, ei au venit în Argentina doar să facă afaceri. Iar mândria națională nu lipsește nici ea: peruvienii se laudă că sunt mai iscusiți și mai rapizi decât venezuelanii sau columbienii. Sunt pur și simplu cei mai buni.

După o sfătuire cu proprietarul restaurantului clienții se pot întâlni cu peruvienii într-o cameră din spate. Bineînțeles că ei trebuie să se protejeze de consecințe legale. Un om spune că plătesc în fiecare lună 400 de dolari către un polițist de rang înalt pentru a fi lăsați în pace. Astfel că afaceriștii aprovizionează nu doar turiștii cu pesos ieftini, dar și pe Argentinieni cu un sistem de economii ce scapă de taxe. Multe persoane nu doresc să își declare veniturile. Pentru că atunci autoritățile financiare vin și iau jumătate. Prin alte cuvinte, acolo e locul unde se spală banii.

De ani de zile economiștii raportează în Argentina rate foarte ridicate ale inflației. Guvernul președintei Cristina Kirchner controlează cursul pentru peso prin Banca Centrală, chiar dacă acesta este în mod oficial independent. Rata de schimb nu mai corespunde de multă vreme cu realitatea. La bancomate pentru un euro primești 10 peso, pentru un dolar ceva mai puțin. Dar devalorizarea monedei a a luat proporții peste estimări. Circa 40% ar fi crescut prețurile anul trecut, iar pentru anul 2015 Fondul Monetar Internațional se așteaptă la o majorare cu 25%.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Warum-Argentinien-seine-Inflation-ignoriert-article16177381.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 3 =