ARIPA VULTURULUI

Snapshot 2013-07-22 17-57-08ARIPA VULTURULUI

Aripa dinspre Str.Independentei a VULTURULUI NEGRU din ORADEA va fi restaurata cu 1,4 milioane de euro.Personal ma bucur ca efectul prezentarii agresive, prin comparatie, a celor doua “aripi”, asa cum apar in foto, a produs efectul de viteza in decizia refacerii fatadei cladirii simbol a Oradiei. Proiectul tehnic a fost finalizat cum spun reprezentantii primariei, dupa care se va demara procedura de achiziţie publică şi postarea acesteia în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).Lucrarea se chiama ”Reabilitare exterioara şi reparaţii învelitori aferente palatului Vulturul Negru din Oradea” ca sa devina usoara cautarea in lista licitatiilor.Recomand cunoscatorilor sa vada istoricul refacerii fatadei si poate sa ne trimita culorile originale-de ce?-pentru ca in caietul de sarcini refacerea tencuielilor pentru faţade în culorile originale, precum si reabilitarea învelitorii actuale, a tâmplăriilor, refacerea plasticii ornamentale sunt criterii fundamentale ale caietului de sarcini.Si iluminarea este in obiectivul licitatiei, este esentiala pentru frumusetea nocturna a palatului.Daca proiectul este gata, ar fi indicat sa se faca publica imaginea de noapte aprobata de edili, nu de alta dar sa evitam povestea cu PIATA UNIRII.

4 thoughts on “ARIPA VULTURULUI

  1. Culorile originale??? Sa inteleg ca nu conteaza stadiul actual al culorilor aplicate de Teszari?? Culorile TREBUIE sa fie acestea de acum din zona RDS! Altfel cum va fi?? Sunt convins ca rezultatul final va fi subiect de scandal pt ca executantul castigator, cu siguranta nu va avea cum sa respecte nuantele…. desigur vor fi in final parti cu nuante diferite in acest monument supus acum unor presiuni inacceptabile!!

    • Va multumesc pentru apreciere.Am facut o solicitare oficiala prin care sa ni se explice ce inseamna “culori originale”-culorile asa cum fost construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakob, în stil secession (asa ar face nemtii) sau alta varianta.Va voi tine la curent.

  2. Dupa judecata mea “culori originale” presupune a se lucra dupa o poza color cat mai apropiata ca localizare in timp de momentul finalizarii lucrarilor (inainte ca praful sa modifice TONUL culorii care a fost aplicata initial)…ma indoiesc ca primaria sau colectionarii de prin oras detin FOTOGRAFII COLOR DIN 1908 … chiar daca ar detine[ fotografii color] de atunci ar fi si acelea alterate de vreme ( cred totusi ca fotografia color a aparut la ani buni mai tarziu)…oricum nici fotografia nu e o solutie pt ca trebuie luate in calcul multe elemente care pot altera tonul sau nuantele “culorii originale” cum ar fi : timpul de expunere ,diafragma, sensibilitatea peliculei la lumina, ca sa nu mai vorbim de pozitia soarelui pe bolta in momentul realizarii fotografiei [care nu avea cum sa fie realizata atunci pentru ca inca nu exista aceasta tehnologie]….asa ca scotand din calcul fotografia cel care va castiga licitatia nu poate decat sa isi aleaga un tablou frumos din anul 1908 care prezinta cladirea Vulturul Negru(respectiv aripa in cauza) si sa extraga procentele de culori +negru( care nu e culoare) pentru a veni cu o solutie(” culoare originala” ) decenta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =