Smartphone-urile și alte dispozitive mobile vor putea fi controlate curând prin intermediul unor task-uri ce țin de inteligență artificială. De asta se vor ocupa noile cipuri de la ARM. Chiar și Apple lucrează aparent la propriul procesor care va fi pe viitor o dotare suplimentară.
Dezvoltatorul de cipuri ARM, ale cărei tehnologii le regăsim în majoritatea smartphone-urilor și tabletelor din ziua de azi, își adaptează designul noului său procesor pentru a face face cerințelor hardware a sistemelor de inteligență artificială. Pentru asta modelele Cortex-A55 și A75 vor beneficia de o eficiență energetică îmbunătățită și va fi inclus în noile elemente de rețele neuronale, care vor fi integrate în aparate capabile de auto-învățare. Primele dispozitive care vor beneficia de aceste cipuri vor ajunge pe piață în anul 2018, explică cei de la ARM.
ARM estimează că performanța va fi de 50 de ori mai mare în cazul aplicațiilor cu inteligență artificială ce vor apărea pe piață în următorii 3-5 ani, mulțumită arhitecturii și a progreselor din domeniul software. Firma britanică, care aparține de concernul de tehnologie Softbank, dezvoltă în prezent arhitecturi de cipuri, pe baza cărora Qualcomm, Samsung sau Apple să își poată construi apoi procesoarele.
Între timp concernul american Apple lucrează, potrivit informațiilor de la serviciul financiar Bloomberg, la un concept propriu de procesor suplimentar, destinat a fi utilizat pentru servicii de inteligență artificială. Acesta ar include, de asemenea, tehnologii de recunoaștere facială sau a vocii, spun persoane informate. Iar astfel de tehnologii vor permite sistemeleor să ducă la îndeplinire sarcini complexe cu un consum mai redus de energie, în loc să externalizeze aceste sarcini către serviciile de Cloud. Apple a prezentat deja prototipuri ale unui iPhone ce conține acest cip.