Armele jihadistilor si legea talionului

61762055

Camionul de tonaj greu care a lovit mortal cel putin 84 de persoane joi seara la Nisa, in sud-estul Frantei, readuce in actualitate un mod de operare cunoscut serviciilor de combatere a terorismului, comenteaza France Presse.
O astfel de utilizare a vehiculelor nu este o premiera in Occident: doua atacuri in numele jihadului care iau drept tinte militari au avut loc recent.

In mai 2013, doi londonezi de origine nigeriana l-au rasturnat cu masina pe tanarul soldat Lee Rigby la Londra inainte de a-l ucide cu lovituri de cutit. Pe inregistrarea filmata chiar dupa agresiune, unul dintre atacatori declara ca a vrut sa-i razbune pe “musulmanii ucisi de soldati britanici”. In cursul procesului sau, acest tata a sase copii a declarat ca era in “misiune” in calitate de “soldat al lui Allah” si in “razboi impotriva Marii Britanii”, invocand legea talionului.

Cateva luni mai tarziu, in octombrie 2014, un canadian de 25 de ani, recent convertit la jihadism, a intrat cu masina sa in trei militari, ucigand unul si ranind altul pe marginea unui drum la periferia Montrealului. Urmarit de politie, atacatorul a iesit din vehicul cu un cutit in mana si a fost impuscat. Potrivit familiei, tanarul voia sa ajunga in Siria.

De cativa ani, Al Qaida si gruparea Statul Islamic cer – in articole lungi si inregistrari video pe internet – recrutilor lor si voluntarilor sa treaca la actiune fara sa astepte, fara ordine precise, fara organizatie care sa-i antreneze si sa-i sustina.

Trecerea la actiune in mod izolat si cu indiferent ce arma disponibila, acesta era consemnul dat in septembrie 2014 de Abu Mohammed Al-Adnani, purtator de cuvant oficial al gruparii jihadiste Statul Islamic.

Intr-un mesaj audio difuzat de Al Furqan, principalul canal al media al SI, sirianul ceruse celor pe care el ii numea “soldati ai califatului” sa atace tinte prin toate mijloacele:”Ridicati-va, monoteistilor, si aparati-va incepand din locul vostru de resedinta, oriunde ar fi!”.

“Daca nu puteti detona o bomba sau sa trage-ti un foc de arma”, le-a spus el, “descurcati-va pentru a fi singuri cu un necredincios francez sau american si zdrobiti-i craniul cu o piatra, ucideti-l cu lovituri de cutit, rasturnati-l cu masina voastra…”.

In urma cu o luna, in 13 iunie, Larossi Abballa a utilizat un simplu cutit pentru a ucide un politist si pe sotia sa la domiciliul lor in apropiere de Paris, intr-un atac care a fost revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic.

Sectiunea antiterorista a parchetului din Paris este insarcinata cu ancheta asupra atacului cu camion la Nisa ale carei motivatii nu sunt inca cunoscute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

96 − 89 =