Artiștii tatuatori riscă să acopere alunițele și alte semne ce pot contribui la detectarea cancerului de piele (studiu)

IMG_0850

Mulți artiști tatuatori riscă să tatueze zone ale corpului în care sunt prezente alunițe sau diverse leziuni îngreunând astfel detectarea precoce a cancerului de piele, potrivit unui studiu realizat recent în Statele Unite, informează Reuters.

Doar 43% dintre artiștii tatuatori incluși într-un studiu realizat la University of Pittsburgh Medical Schoolau declarat că au fost instruiți în ceea ce privește modul în care trebuie să se comporte în prezența alunițelor, a petelor sau a altor leziuni dermatologice.

Circa 55% dintre aceștia au declarat că au refuzat să tatueze zonele de piele în care erau prezente formațiuni anormale, ei fiind însă înclinați să facă acest lucru mai degrabă din considerente estetice decât din motive legate de preocuparea față de cancerul de piele, a relevat studiul. Doar 29% au specificat că au avut în vedere în principal pericolul de cancer de piele la momentul refuzului.

”Abordarea artiștilor tatuatori poate varia în funcție de dimensiunile aluniței, însă cancerul de piele poate apărea chiar și în cazul leziunilor relativ mici și plate; acestea nu ar trebui acoperite cu tatuaje”, susține conducătorul cercetării, Westley Mori. ”Chiar dacă o leziune arată acum normal, acest lucru se poate modifica în timp, (iar — n.r.) acoperirea alunițelor sau a altor leziuni ale pielii cu tatuaje poate îngreuna urmărirea evoluției acestora de către un medic dermatolog”, a completat el, citat luni de Reuters.

În timp ce unele alunițe, pete decolorate sau umflături pot fi inofensive, schimbările survenite pe suprafața lor — modificări ale simetriei, ale marginilor, ale culorii, mărimii, formei ori texturii — pot reprezenta semne îngrijorătoare că în acel loc se poate forma cancerul de piele.

Depistat din timp, melanomul poate fi vindecat, însă stadiile mai avansate ale acestui tip de tumori pot fi fatale.

Pentru acest studiu, oamenii de știință au analizat informații obținute prin chestionare anonime completate de 42 de artiști tatuatori profesioniști, dintre care jumătate activează în acest domeniu de cel puțin opt ani.

Doar aproximativ 17% dintre aceștia au declarat că au efectuat teste dermatologice regulate. 7% fuseseră supuși la o biopsie, iar puțin peste 2% aveau un diagnostic de cancer sau cunoșteau pe cineva apropiat depistat cu această boală, au raportat oamenii de știință în jurnalul ”JAMA Dermatology”.

”În mod evident, artiștii tatuatori nu sunt instruiți adecvat cu privire la diverse tipuri de leziuni ale pielii — nu numai cancer de piele, ci și anumite infecții (cum ar fi negii) care se pot răspândi în timpul procesului de tatuare”, a declarat dr. Tina Alster, directoare a Institutului de Dermatologie și Chirurgie Laser din Washington și cercetător la Georgetown University Medical Center din Washington, neimplicată în acest studiu. Ea recomandă celor care doresc să se tatueze să efectueze în prealabil un control dermatologic pentru verificarea alunițelor și a altor formațiuni anormale de pe piele, în special dacă au în familie cazuri de melanom.

Cel puțin una din cinci persoane adulte din Statele Unite are unul sau mai multe tatuaje, potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC).

Pentru evitarea complicațiilor, precum infecțiile, persoanele care sunt tatuate ar trebui să apeleze la firme specializate care sterilizează echipamentul, să solicite informații cu privire la proveniența cernelurilor folosite și a ingredientelor din acestea și să se asigure că artistul poartă mănuși și desigilează ace de unică folosință, potrivit CDC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 − = 13