Ce așteaptă investitorii pentru noul an

img_0426

Chiar și în anul 2017 piețele financiare vor fi afectate de tensiuni între deciziile politice și financiare. Viitorul monedei euro este instabil. Experții au însă încredere enormă în indicele german DAX.

Votul Brexit, victoria lui Trump în alegerile americane și criza guvernamentală din Italia: în special mediul politic i-a ținut în suspans pe investitori anul trecut. La acestea s-au adăugat îngrijorări privind conjunctura de la nivel global. Indicele principal german, DAX, a reușit să înregistreze până în prezent o creștere. Se va păstra oare starea de spirit încrezătoare a investitorilor și în anul 2017, în ciuda turbulențelor politice?

Șocuri peste tot pe glob au fost resimțite la începutul anului trecut datorită cifrelor de conjunctură din China și a scăderii masive a prețului la petrol. Frica de o încetinire a economiei mondiale a determinat prăbușirea indicilor DAX și a celor similari. Până la 8752,87 puncte a scăzut atunci cel mai important barometru bursier din Germania.

În luna iunie a apărut o nouă scădere de curs după surprinzătorul “NU” spus de britanici față de Uniunea Europeană, o zi în care miliarde au fost pierdute pe bursele din toată lumea. Surprinzătoarea alegere a lui Donald Trump ca președinte al SUA a provocat o altă stagnare de curs.

Cursurile acțiunilor din toată lumea au fost sprijinite în special prin infuzii de bani ale băncilor centrale. Banca centrală a Statelor Unite ale Americii a insistat să mențină politica monetară. A majorat dobânda de referință cu doar 0,25 puncte procentuale și a semnalizat pași suplimentari. În Japonia și în spațiul euro banii sunt în continuare foarte accesibili.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Das-erwartet-Anleger-im-neuen-Boersenjahr-article19437971.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 4