Astronauții perfecționează whisky-ul

ISS

Astronauții perfecționează whisky-ul

Mai multe sticle dintr-un single malt unic au ajuns pe Stația Spațială Internațională, bineînțeles doar pentru scopuri de cercetare. Ce influență are imponderabilitatea asupra gustului băuturii? Această întrebare își va primi răspunsul pe ISS.

Pentru a descoperi ce fel de gust are whisky în condiții de imponderabilitate, producătorul japonez de băuturi Suntory a trimis probe către Stația Spațială Internațională. Acestea s-au înghesuit împreună cu alte produse într-o capsulă de transport, după cum anunță autoritatea spațială Jaxa.

Capsula ce cântărea 5,5 tone a fost adusă pe orbită miercuri din sudul Japoniei cu ajutorul unei rachete H-IIB. Încarcătura acesteia a fost formată din alimente, apă, îmbrăcăminte și instrumente științifice.

Cei șase astronauți staționați în prezent pe ISS, printre care doi americani, trei ruși și un japonez, trebuie cu toate acestea să nu se atingă de băutură. Probele de whisky de zece, 18 și 21 de ani vechime vor trebui depozitate doar în laboratorul japonez de pe stația spațială pentru cel puțin un an de zile.

Cercetătorii de la Suntory presupun că o depozitare la o variație redusă a temperaturii și o mișcare limitată va duce la un gust mai plăcut. După întoarcerea lor pe Pământ, whysky-ul ISS va fi degustat de experți și în același timp cercetat științific.

Whisky-ul japonez este renumit peste tot în lume. Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 de la Suntory a fost anul acesta ales de către renumita Jim Murray’s Whisky Bible ca fiind cel mai bun whisky din lume. Producția de whiksy din statul insular răsăritean a fost fondată în anii `20 de un antreprenor japonez și de soția sa scoțiană.

http://www.n-tv.de/wissen/Astronauten-sollen-Whisky-perfektionieren-article15788466.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

92 − 82 =