Astronomii descoperă o nouă planetă pitic

RR245orbit-labeled

Pentru cercetători planeta este o descoperire interesantă. RR245, după numele ei de cod, are un diametru de fix 700 de kilometri, este o lume complet înghețată și are nevoie de 700 de ani pentru a finaliza o rotație completă în jurul Soarelui.

Dincolo de Neptun începe o zonă distinctă a sistemului nostru solar: Într-o regiune extrem de vastă se învârt nenumărate corpuri de gheață, mai mici sau mai mari, fiind considerate relicve din perioada primordială de formare a planetelor.

Acolo la marginea sistemului solar astronomii au descoperit o nouă planetă-pitic. Aceștia au descoperit planeta cu numele de cod RR245, identificată în înregistrările telescopului de pe Mauna Kea, proiect comun dezvoltat de Canada, Franța și statul federal american Hawaii. Era un punct pe ecran care se mișca atât de lent încât trebuia să fie cel puțin de două ori mai îndepărtat de Soare decât planeta Neptun, raportează Michele Bannister de la University of Victoria din Canada.

După datele cercetătorilor corpul ceresc prezintă cea mai largă orbită în jurul Soarelui, dintre toate obiectele cerești descoperite dincolo de planeta Neptun. Mare parte din durata de 700 de ani, cât are nevoie să orbiteze soarele, o petrece în îndepărtările întunecate și înghețate ale sistemului nostru planetar. La următoarea sa apropiere, care ar trebui să aibe loc în anul 2096, va fi încă de 3-4 ori mai departe de Soare decât Pământul.

Pentru cercetători planeta este o descoperire interesantă. Lumile înghețate care se află dincolo de Neptun arată cum s-au format planetele mari și cum s-au îndepărtat apoi de Soare. Acestea ne permit să reconstruim istoria sistemului nostru solar, spune Bannister în declarație. Mare parte dintre aceste corpuri cerești sunt însă de foarte mici dimensiuni. Este însă și mai interesant că s-a descoperit una care este mare și suficient de strălucitoare pentru a putea fi studiată.

Vor fi nevoie măsurători suplimentare pentru a putea determina exact dimensiunile planetei RR245. Cel mai probabil are un diametru de aproxiamativ 700 de kilometri, estimează cercetătorii. Astfel că, noul obiect identificat este o planetă-pitic și în rangul 18 în clasamentul celor mai mari locuitori ai centurii Kuiper. Aceste lumi sunt fascinante, pentru că dau numeroase idei cercetătorilor despre apariția unor procese geologice din gheață și rocă, cum se petrece pe Pluto spre exemplu.

În centura lui Kuiper, din spatele planetei Neptun, cercetătorii au identificat circa 200 de planete-pitic. Multă vreme s-a crezut că sunt doar cinci – Ceres, Pluto, Haumea, Makemake și Eris.

http://www.n-tv.de/wissen/Astronomen-entdecken-neuen-Zwergplaneten-article18179071.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =