Atac cibernetic în Germania: Un britanic a recunoscut că a acționat pentru o companie din Liberia

Un britanic judecat în Germania pentru un atac cibernetic care a afectat în noiembrie anul trecut peste un milion de clienți ai operatorului german Deutsche Telekom a recunoscut vineri că a acționat pentru o companie din Liberia, relatează AFP.

Bărbatul în vârstă de 29 de ani, prezentat drept Daniel K., și-a recunoscut faptele în fața tribunalului din Köln (vest) și a afirmat că atacul a fost ‘cea mai mare greșeală a vieții sale’.

El a fost arestat pe 22 februarie pe aeroportul londonez Luton de poliția britanică în baza unui mandat de arestare european emis de parchetul din Köln, apoi a fost extrădat în Germania unde se află în arest preventiv.

În fața instanței, care îl judecă pentru ‘tentativă de sabotaj informatic’, el a declarat că a acționat în numele unei companii de telecomunicații din Liberia care intenționa să atace o altă companie liberiană concurentă.

Potrivit poliției germane, scopul atacului a fost de a prelua controlul routerelor Deutsche Telekom pentru a integra ‘botneturi’, o rețea de calculatoare infectate cu software de tip bot, software ce permite unor persoane rău intenționate să preia controlul acestora fără cunoștința proprietarilor de drept și să le utilizeze pentru a lansa atacuri cibernetice asupra unor terți.

Deutsche Telekom nu a fost ținta reală a hackerului britanic, routerele operatorului german servind ‘pur și simplu’ la atacarea companiei liberiene vizate.

Deutsche Telekom a evaluat la circa 2 milioane de euro costul atacului, care s-a încheiat după ce firma și-a sfătuit clienții să-și debranșeze routerul și să-l repornească după actualizarea software-ului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 10 =