Atena se întoarce în 2017 pe piețele financiare

34260735

De două ori și-a dorit Grecia să se întoarcă pe piețele financiare. Și de fiecare dată nu a avut parte de succes. Acum condițiile par să fie favorabile: directorul ESM, Klaus Regling, este optimist în privința situației de la Atena, spunând că anul viitor țara va putea să își procure capital proaspăt.

Directorul fondului de salvare euro, ESM, Klaus Regling, crede că este posibil ca anul viitor Grecia să se întoarcă pe piețele financiare. Condițiile sunt favorabile pentru ca Atena să își continue reformele economice, spune Regling la Nicosia.

Cinci țări au fost ajutate în vremuri de criză, mai adaugă acesta: Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania și Cipru. Patru dintre acestea sunt deja povești de succes. El estimează că începând de anul viitor și Grecia se va alătura celor patru, dar numai cu condiția să se reformeze în continuare.

Guvernul elen a semnalizat deja că dorește să testeze piețele. Astfel că se vor pune la dispoziția investitorilor una sau două obligațiuni de valoare mică. Până în anul 2018 țara trebuie să își acopere deficitele prin intermediul unui pachet de salvare în valoare de 86 de miliarde de euro, pe care l-au întemeiat țările UE. ESM a aprobat în urmă cu câteva zile plata unei tranșe de 2,8 miliarde de euro.

Salvarea țării a fost absolut necesară, pentru că investitorii privați au refuzat să mai împrumute bani Greciei sau au început să pretindă dobânzi ridicol de mari. În prezent muntele de datorii adunat de greci este estimat la 315 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei ponderi de 179,2% din produsul intern brut, după cum a anunțat în luna octombrie autoritatea europeană de statistică, Eurostat.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Athen-kehrt-wohl-2017-an-die-Maerkte-zurueck-article18980306.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 36