Atena va valorifica proprietățile de stat

RTX1MIML

Atena va valorifica proprietățile de stat

O sumă sănătoasă de aproximativ 50 de miliarde de euro ar trebui să strângă Atena în următorii ani prin vânzarea averii statului. Dar cât de realistă este această cifră?

Obiectivul este ambițios: privatizările ar trebui să verse sume generoase în visteria greacă. Reprezentanții Greciei împreună cu șefii zonei euro s-au pus de acord în punctul culminant al crizei de la mijlocul lunii iunie pentru suma totală de 50 de miliarde de euro. Dar cu perspectiva bilanțului modest al Atenei înregistrat până acum în privința înstrăinării proprietăților de stat, această sumă este foarte posibil să nu fie atinsă.

Astfel că fosta conducere a început deja din 2011 sub presiunea creditorilor să transforme în lichidități anumite proprietăți ale statului. Dar a rămas doar la stadiul de anunț. Iar din punct de vedere al numerelor, guvernul grec a obținut până acum potrivit datelor de la FMI fix trei miliarde de euro prin intermediul privatizărilor.

În mod ideal statul ar trebui să încaseze până la sfârșitul anului aproximativ 50 de miliarde de euro, dar această cifră a fost corectată de câteva ori în jos, prima dată la 15, apoi la 10 miliarde de euro. La începutul anului 2015 au mai rămas în cele din urmă abia un miliard de euro care trebuiesc obținuți în acest an.

Pentru această situație există trei cauze: lipsa de voință politică din Grecia, așteptările nerealiste în privința prețului și o severă criză economică, care complică suplimentar vânzările.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Athen-soll-Staatsbesitz-versilbern-article15653131.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − = 5