Atentie cu afacerile in euro la inceput de an, in 2015

Snapshot 2015-01-02 17-16-16

Atentie cu afacerile in euro la inceput de an, in 2015

Riscul deflaţiei în zona euro nu poate fi exclus. BCE trebuie să acţioneze.Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că nu poate exclude riscul deflaţiei în zona euro, indicând o probabilitate crescută ca instituţia să suplimenteze la începutul acestui an măsurile monetare de stimulare a economiei regiunii.

“Riscul ca BCE să nu îşi îndeplinească mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor este mai mare faţă de acum şase luni. Pregătim tehnic modificarea mărimii, vitezei şi compoziţiei măsurilor, la începutul lui 2015, dacă va fi necesar, pentru a reacţiona la o lungă perioadă de inflaţie scăzută. Există unanimitate în această privinţă la nivelul consiliului guvernatorilor”, a afirmat Draghi într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt, relatează Bloomberg. 

Membrii consiliului sunt de acord în principiu, dar discuţiile legate de necesitatea unor noi măsuri de stimulare în acest moment au redeschis divergenţele în interiorul consiliul guvernatorilor format acum din 25 de membri, după adoptarea euro de către Lituania, la 1 ianuarie. Cu inflaţia care ar putea deveni negativă în acest an, unii membri au avertizat că există pericolul intrării pe o spirală a deflaţiei, în timp ce alţii vor să lase ca măsurile deja convenite să îşi facă efectul.

Draghi a spus în privinţa deflaţiei că riscul nu poate fi exclus dar că este limitat, iar BCE trebuie să acţioneze împotriva acestui risc. Şeful BCE a adăugat că achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale se află printre intrumentele care ar putea fi utilizate de instituţie pentru a-şi îndeplini mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor, dar finanţarea statelor, interzisă de Tratatul UE, trebuie evitată. Tipărirea de bani pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, operaţiune cunoscută sub numele de relaxare cantitativă, este văzută ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispoziţia BCE pentru revigorarea inflaţiei, în condiţiile în care dobânda de politică monetară este de numai 0,05%, iar neîncrederea privind efectul măsurilor deja adoptate de instituţie este în creştere.

Inflaţia din zona euro este de numai 0,3%, cu mult sub ţinta BCE de aproape 2%, provocând temeri că aşteptările de preţuri mici ar putea afecta salariile şi investiţiile, respectiv perspectivele de creştere economică.În pofida tuturor problemelor, Draghi exclude posibilitatea destrămării zonei euro. Randamentele obligaţiunilor Italiei şi Spaniei pe termen de 10 ani au coborât la niveluri record în urma interviului lui Draghi, în timp ce euro s-a depreciat la 1,2035 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins după iunie 2010, fiind tranzacţionat ulterior în scădere cu 0,5%, la 1,2045 dolari pe unitate. Următoarea şedinţă de politică monetară a BCE va avea loc pe 22 ianuarie.

——————————————————————————————————————————————–

regular_smile…..despre heuroi….

Un tigan intr-un magazin striga:

-Mou, a pierdut cineva un portofel cu 3000 de heuroi in el?

Se cauta toti in buzunare si striga unu:

-Eu!

-Sa iti traiasca familia ta ca ti-am gasit doar portofelu’! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 12