Atentie, antifrauda verifica firmele inainte de a fi declarate inactive

inactiv-fiscal

Atentie, de vineri, inspectorii antifrauda vor verifica firmele inainte de a fi declarate inactive sau daca se reactiveaza.

Regula se aplica deja. Concret firmele vor fi verificate atat de inspectorii fiscali, cat si de cei antifrauda inainte de a fi declarate inactive.La fel va fi valabil si pentru contribuabilii care vor fi reactivati in circuitul fiscal. Firmele care sunt declarate inactive si cele care sunt reactivate vor fi supuse mai intai unor verificari ale Fiscului conform Ordinului ANAF nr. 1.847/2014 pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 781 din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 535 din 18 iulie 2014 si care a intrat in vigoare la data publicarii.

Pentru a fi declarati inactivi contribuabilii trebuie sa se afle in una din starile acestea: ori nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege sau se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia ori organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat, potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui ANAF.

Alte detalii dupa zambet….

——————————————————————————————————————————————

regular_smile……La un restaurant, o mamă sta la masă cu băieţaşul ei de nouă ani. Copilul se joacă prosteşte cu o monedă de cinzeci de bani, o bagă în gură, după care o înghite din greşeală. Începe să tuşească. Se pare că se asfixiază. Mama strigă după ajutor, în timp ce copilul începe să se facă vânăt. De la o masa vecină, sare un domn şi îi trage copilului pantalonii jos, şi îl strânge tare de testicule! Copilul urlă de durere şi scuipă moneda din gât. Mama, uluita, îşi revine după câteva minute, îi mulţumeşte domnului: – Aţi fost extraordinar, credeam că o să-şi dea duhul copilul meu! Sunteţi doctor? Salvatorul îi răspunde: – Nu, doamnă, eu lucrez la Garda Financiară. Aşa procedăm noi ca să facem pe oricine să scuipe şi ultimul bănuţ!

—————————————————————————————————————————————–

Actul normativ care functioneaza de vineri, e mai concis ca cel vechi in sensul ca firmele care se  sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale sau nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat vor fi verificate de inspectorii fiscali si de inspectorii antifrauda inainte de emiterea deciziilor de declarare a inactivitatii acestora,similar se va aplica si celor care se vor reactiva.

Noul cod de procedura fiscala fiscala prevede ca pentru a fi reactivat, un contribuabil trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:sa functioneze la domiciliul fiscal declarat;sa isi indeplineasca toate obligatiile declarative prevazute de lege;sa nu inregistreze obligatii fiscale restante, aspecte cese regasesc actualizate si in formularistica specifica.

In plus, noile dispozitii actualizeaza continutul formularelor pentru declararea inactivitatii, cat si pe cele pentru indreptarea erorilor materiale si pentru reactivarea contribuabililor declarati inactivi.

Sustragerea de la inspectia fiscala se interpreteazaastfel: organul de inspectie fiscala, in urma deplasarii la fata locului, constata ca adresa la care a fost declarat domiciliul fiscal al contribuabilului nu exista, va intocmi un proces-verbal prin care se va consemna aceasta situatie, spune ordinul recent intrat in vigoare.Organul de inspectie fiscala va trimite la adresa de domiciliu a reprezentantului legal al contribuabilului, invitatia prin care acesta este solicitat sa se prezinte la sediul organului fiscal pentru clarificarea situatiei sale fiscale.Pe baza acestora se va intocmi un dosar cu: procesul-verbal intocmit ca urmare a actiunii de control impreuna cu invitatiile prin care reprezentantul legal al contribuabilului a fost solicitat sa se prezinte la sediul organului de inspectie fiscala pentru clarificarea situatiei sale fiscale; avizul privind propunerea de declarare in inactivitate.

Separat, Fiscul a introdus si o procedura pentru verificarea indeplinirii unei conditii pentru reactivare, respectiv cea potrivit careia organele fiscale au constatat ca firma nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

Verificarea acestei conditii, este coordonata de organul fiscal cu atributii in domeniul gestionarii registrului contribuabililor care va transmite organului de inspectie fiscala competent/Directiei generale antifrauda fiscala, referatul privind contribuabilii propusi pentru reactivare, se precizeaza in ordinul recent intrat in vigoare. Dupa primirea referatului, organul de inspectie fiscala/control se va deplasa la domiciliul fiscal declarat al contribuabilului pentru a controla daca acesta functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

Pentru ca se mai si greseste, in ceea ce priveste procedura de indreptare a erorilor materiale pentru contribuabilii declarati inactivi din cauza faptului ca s-au sustras inspectiei fiscale sau nu au functionat la domiciliul fiscal declarat, formalitatile in acest sens vor fi indeplinite de inspectorii fiscali sau de cei antifrauda, precizeaza ordinul.

Firmele declarate inactive potrivit procedurii aplicabile inainte de intrarea in vigoare a Ordinului ANAF nr. 1.847/2014, adica inainte de 18 iulie, isi pastreaza aceasta calitate pana la indeplinirea conditiilor de reactivare prevazuta de lege, se mentioneaza in noile reglementari. De asemenea, la data intrarii in vigoare a Ordinului ANAF nr. 1.847/2014, respectiv din 18 iulie, se abroga Ordinul ANAF nr. 3.347/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 754 din 26 octombrie 2011 si Ordinul ANAF nr. 575/2006, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 701 din 16 august 2006.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 35