ATENTIE RATING

  • ratingagenturenAmenințări pentru agențiile de rating

Comisia Europeană pentru supravegherea și securitatea burselor critică aspru agențiile de rating. Publicații amânate, predispoziția scurgerii de informații către exterior sau oficiali de rang inferior cu prea multă putere.

După o mustrare din partea Comisiei Europene de Supraveghere și Securitate a Burselor, ESMA, agențiile de rating se confruntă cu o sancțiune, datorată unor greșeli în publicarea rating-urilor pentru state. Șeful ESMA, Steven Maijoor, a cerut ca procesul să fie accelerat iar acestea să se asigure că lucrurile vor fi puse la punct. În mod specific, el acuză marii jucatori, Moody`s, S&P și Fitch, că au întârzieri în publicarea schimbărilor de rating și că în același timp favorizează scurgerile de informații prin politica relaxată de controale interne.

Uniunea Europeană a lansat în ultimii trei ani câteva inițiative legislative pentru o monitorizare mai îndeaproape a puternicelor agenții de rating. Aceste lucruri afectează evaluarea bonității statelor, costul pe care țările trebuie să îl plătească pe piața de capital pentru a obține lichidități. Există mereu zvonuri și volatilități pe piață înainte de publicarea rating-urilor de credit, motiv pentru care reiese nevoia de control. Autoritatea află însă acum că agențiile lasă chiar și mai mult de cinci zile înainte să comunice o decizie de rating. În unele cazuri durează chiar două săptămâni. Acum comisia dorește ca aceste anunțuri să se efectueze prompt și să ofere un preaviz de 24 de ore statelor în cauză, pentru a exista posibilitatea de a semnala eventuale erori în analiza făcută.

 

ESMA a descoperit de asemenea că agențiile nu sunt foarte eficiente nici în cazul personalului. În câteva cazuri s-a constatat că unor angajați noi sau de rang inferior li s-au acordat roluri de conducere. Toate aceste deficiențe pot afecta calitatea, independența și integritatea intregului sistem de rating pentru țări, se plânge CEO-ul ESMA.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1